Μεταμόρφωση του Χριστού, εικόνα φορητή

Μεταμόρφωση του Χριστού, εικόνα φορητή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μεταμόρφωση του Χριστού, εικόνα φορητή (EL)

Στέντας Σπυρίδων (EL)
Stentas Spyridon (EN)

Ο Χριστός, μέσα σε κόκκινη ελλειψοειδή δόξα με χρυσές ακτίνες, πατάει στην κορυφή του όρους Θαβώρ και υψώνει το δεξί χέρι σε χειρονομία ευλογίας. Αριστερά και δεξιά του, πάνω σε ψηλούς απότομους βράχους, εικονίζονται οι δύο Προφήτες, ο Ηλίας υψώνοντας με έκπληξη τα χέρια και ο Μωυσής κρατώντας τις πλάκες του νόμου. Κάτω, στη ρίζα του βουνού, εικονίζονται οι απόστολοι Πέτρος, Ιωάννης και Ιάκωβος, σε στάσεις και χειρονομίες έντονου φόβου. Κάτω αριστερά, με μαύρο χρώμα, η αφιερωματική επιγραφή: + ΘΕΩΔΟΡΟΥ ΜΠΕΛΕΧΑΚΗ Κ(Α)Ι ΣΤΑΥΡΟ ΧΑΡΙΤΟ ΔΕΗΣΙΣ. Δεξιά, η υπογραφή του ζωγράφου: Χειρ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΙΕΡΕΩΣ ΑΧΥΓ, η οποία αποδίδεται στο σημαντικό ζωγράφο και δάσκαλο της αγιογραφίας ιερέα Σπυρίδωνα Στέντα, σύμφωνα με το χαρακτήρα των γραμμάτων και τον τρόπο της υπογραφής. Η παράσταση ακολουθεί τον παλαιολόγειο εικονογραφικό τύπο, τον οποίο υιοθέτησε η κρητική ζωγραφική. Στις χειρονομίες των προσώπων είναι έντονες οι επιδράσεις της φλαμανδικής τέχνης. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 70.0 εκ. Ύψος: 101.0 εκ. (EL)


1694 AD - 1693 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

H16GWJ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.