Ευαγγέλιο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ευαγγέλιο (EL)
Gospel (EN)

Τη σελίδα τίτλου κοσμεί ξυλογραφία, στην οποία απεικονίζονται καθισμένοι ημικυκλικά οι τέσσερις Ευαγγελιστές με τα σύμβολά τους, ενώ από το Άγιο Πνεύμα που πετάει πάνω από τις κεφαλές τους εκπορεύονται ακτίνες. Ανήκει στην παραγωγή του ελληνικού τυπογραφείου του Φραγκίσκου Ανδρεόλα στη Βενετία, μέλους της σημαντικής ζακυνθινής οικογένειας Ανδρεόλα από το χωριό Λιθακιά, η οποία σημειώνεται σε αρχειακές πηγές της Ζακύνθου από το 1509. Στις πινακίδες του Ευαγγελίου, που είναι καλυμμένες με βελούδο, έχουν προσηλωθεί αργυρά σφυρήλατα ελάσματα με τις παραστάσεις της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού. Η στάχωση αποτελεί απλουστευμένη έκδοση του τύπου, η οποία επικρατεί στα Επτάνησα από τα μέσα του 18ου έως τα μέσα του 19ου αι. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Έντυπο βιβλίο (EL)
Printed book (EN)

Χαρτί (EL)
Άργυρος (EL)
Βελούδο (EL)
Silver (EN)
Paper (EN)
Velvet (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 24.0 εκ. Ύψος: 33.0 εκ. (EL)


1834 AD - 1833 AD



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

72GOEP



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.