Καντήλι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Καντήλι (EL)
Lamp (EN)

Αρβανιτόπουλος Γεώργιος (EL)
Arvanitopoulos Georgios (EN)

Αποτελείται από συγκολλημένα αργυρά σφυρήλατα ελάσματα, τα οποία σχηματίζουν διαφορετικής διαμέτρου κυρτές και κοίλες επιφάνειες. Οι ημισφαιρικές επιφάνειες του κέντρου και του λαιμού φέρουν ανάγλυφα μετάλλια, τα οποία κοσμούνται εναλλάξ με φύλλα άκανθας περιμετρικά και μεγάλα άνθη. Οι αλυσίδες, που έχουν χαθεί, στερεώνονταν με μικρές χυτές κεφαλές αγγέλων στο σώμα του καντηλιού και συνέκλιναν στο κυκλικό στοιχείο ανάρτησης. Σε ένα από τα μετάλλια που κοσμούνται με φύλλα άκανθας είναι χαραγμένη η αφιερωματική επιγραφή ΚΑΠΕΤΑΝ / ΔΙΟΝΗΣΙΟΣ / ΜΠΑΜΠΑ/ΣΗΣ και σε ένα άλλο η χρονολογία 1810. Το καντήλι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της επίδρασης του βενετσιάνικου μπαρόκ, ενώ ο ψηλός λαιμός με τις καμπυλωμένες γλυφές φανερώνει και την επίδραση του νεοκλασικισμού. Δύο ζεύγη τετράγωνων σφραγίδων αποτυπώνονται στο καντήλι με τα αρχικά ΓΑ, τα οποία -σε συνδυασμό με τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του καντηλιού- οδηγούν στην απόδοσή του στο φημισμένο αργυρογλύπτη Γεώργιο Αρβανιτόπουλο. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Καντήλα (EL)
Lamp (EN)

Άργυρος (EL)
Silver (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Διάμετρος: 8.0 εκ. Ύψος: 30.0 εκ. (EL)


1811 AD - 1810 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

JTW45R



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.