Προτομές αγίων, εικόνα φορητή

Προτομές αγίων, εικόνα φορητή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Προτομές αγίων, εικόνα φορητή (EL)

Σε χρυσό κάμπο, σε δύο σειρές χωρίς διαχωριστικά όρια μεταξύ τους, παριστάνονται μετωπικοί και σε προτομή τέσσερις Άγιοι. Στην πρώτη σειρά, αριστερά, απεικονίζεται ο άγιος Αντώνιος, ο οποίος κρατάει με το αριστερό χέρι ανοιχτό ειλητάριο με επιγραφή. Δεξιά του, ο άγιος Ευθύμιος. Στη δεύτερη σειρά, αριστερά, ο άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος. Δίπλα του, ο άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης, ο οποίος κρατάει με τα δύο χέρια του ανοιχτό ειλητάριο με επιγραφή. Φορούν στολή μεγαλόσχημου μοναχού, μανδύα κοκκινοκάστανο, που μόλις στα μανίκια αφήνει να φαίνεται ο σταρόχρωμος χιτώνας, και γαλάζιο κουκούλιο. Οι ανάβαλοι είναι διπλωμένοι πίσω στο λαιμό τους, εκτός του αγίου Αντωνίου, που κοσμείται με μικρό λευκό σταυρό. Οι φωτοστέφανοι σχηματίζονται με στικτή περιφέρεια. Τις μορφές των αγίων συνοδεύουν επιγραφές με κόκκινα γράμματα. Η πλαστικότητα των όγκων και το μαλακό ζωγραφικό πλάσιμο της σάρκας, οδηγούν στο 18ο αι., μάλλον στο πρώτο μισό του. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 34.0 εκ. Ύψος: 50.0 εκ. (EL)


1701 AD - 1799 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

5C96ED



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.