Γέννηση της Θεοτόκου, εικόνα φορητή

Γέννηση της Θεοτόκου, εικόνα φορητή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Γέννηση της Θεοτόκου, εικόνα φορητή (EL)
Nativity of the Virgin, portable icon (EN)

Στην εικόνα με τον αφηγηματικό χαρακτήρα η σκηνή οργανώνεται γύρω από ένα τραπέζι με λευκό τραπεζομάντιλο, πάνω στο οποίο υπάρχουν ποικίλα σκεύη και εδέσματα. Κάτω από βαρύ παραπέτασμα, η αγία Άννα, με γκρι ένδυμα, ανακάθεται πάνω στο κρεβάτι, που είναι τοποθετημένο αριστερά σε λοξή διάταξη. Με το αριστερό της χέρι στηρίζει το πρόσωπό της. Τέσσερις κοπέλες, με όμοια σχεδόν ενδυμασία, περιποιούνται τη λεχώνα. Πίσω από την πρώτη θεραπαινίδα φαίνεται μια άλλη που κρατάει ριπίδιο, ενώ στο βάθος δεξιά μια πέμπτη προβάλλει από το προστώο με εντυπωσιακό κόκκινο φουστάνι. Τη σύνθεση συμπληρώνει ο Ευαγγελισμός του Ιωακείμ. Ο Ιωακείμ, όρθιος με τα χέρια σε δέηση, υψώνει το κεφάλι προς τον άγγελο που κατεβαίνει από τον ουρανό. Σε πρώτο επίπεδο, στο πλάι δεξιά, βρίσκεται το λίκνο με τη μικρή Παναγία. Μία νεαρή θεραπαινίδα με μαντήλι στην κεφαλή σπαργανώνει γονατιστή το νεογέννητο. Η σκηνή διαδραματίζεται μπροστά από πλούσια αναγεννησιακά οικοδομήματα. Το βάθος κλείνει ένας χαμηλός τοίχος, πίσω από τον οποίο υψώνεται ένα δέντρο. Ο κάμπος είναι χρυσός, το δάπεδο από πράσινο μάρμαρο. Στη σύνθεση έχουν συνδυαστεί τα στοιχεία της κρητικής ζωγραφικής με στοιχεία της δυτικής τέχνης, όπως το πολυτελές παραπέτασμα, οι γυναικείες ενδυμασίες, το μπαρόκ χρυσό λίκνο. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 29.0 εκ. Ύψος: 40.5 εκ. (EL)


1676 AD - 1699 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

UBI96J



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.