Άγιος Γεώργιος έφιππος, εικόνα φορητή

Άγιος Γεώργιος έφιππος, εικόνα φορητή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Άγιος Γεώργιος έφιππος, εικόνα φορητή (EL)
Saint George on horseback, portable icon (EN)

Ο άγιος Γεώργιος εικονίζεται με ορμητική κίνηση επάνω σε λευκό άλογο, που έχει σηκωμένα τα μπροστινά πόδια του και φέρει περίτεχνη ιπποσκευή. Σκοτώνει το φτερωτό δράκοντα, που βρίσκεται ήδη πεσμένος ανάσκελα, βυθίζοντας στο στόμα του μακρύ κοντάρι, που κρατάει και με τα δύο του χέρια. Ο νεαρός Άγιος έχει κοντά σγουρά μαλλιά, φοράει χρυσοκεντημένο θώρακα, κοντό στρατιωτικό χιτώνα και κόκκινο μανδύα , που δεμένος με κόμπο ανεμίζει πίσω από το κεφάλι του αλόγου. Έχει μόλις απελευθερώσει το νεαρό αιχμάλωτο των Βουλγάρων, που εικονίζεται καθισμένος στα καπούλια του αλόγου με ένα λαγήνι στο χέρι του. Αριστερά η βασιλοπούλα, που είχε προσφερθεί από τον πατέρα της θυσία στο θηρίο, φεύγει τρομαγμένη προς την πυκνοδομημένη πολιτεία. Δεξιά τη σκηνή παρακολουθούν από τις επάλξεις ενός πύργου ο βασιλιάς Σέλβιος και η ακολουθία του. Στην επάνω δεξιά γωνία προβάλλει μέσα από σύννεφα το χέρι του Θεού που ευλογεί και στην επάνω αριστερή γωνία απεικονίζεται τετερτοκύκλιο ουρανού, από όπου ξεκινούν τρεις ακτίνες. Στο χρυσό κάμπο έχουν απομείνει ελάχιστα ίχνη από τα κόκκινα γράμματα της επιγραφής της παράστασης. Κάτω δεξιά διαβάζεται η αφιερωματική επιγραφή: ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ Θ(ΕΟ)Υ ΑΝΔΡΕΟΥ ΛΑΔΑ. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 50.0 εκ. Ύψος: 59.0 εκ. (EL)


1601 AD - 1649 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

A3B7S4



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.