Άγιος Σπυρίδων, εικόνα φορητή

Άγιος Σπυρίδων, εικόνα φορητή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Άγιος Σπυρίδων, εικόνα φορητή (EL)
Saint Spyridon, portable icon (EN)

Ο άγιος εικονίζεται ολόσωμος, με αρχιερατική στολή, καθισμένος σε ξυλόγλυπτο θρόνο με κόκκινο κυλινδρικό μαξιλάρι και μπαρόκ διακόσμηση με ελισσόμενους βλαστούς στο ερεισίνωτο και στο μέτωπο των πεσσών της βάσης. Φοράει λευκόγκριζο στιχάριο με πλούσιες μαλακές πτυχώσεις, κυανό πολυσταύριο φαιλόνιο με κόκκινη φόδρα, επιτραχήλιο με την απεικόνιση ζευγών αγίων. Το επιγονάτιο φέρει την παράσταση του Χριστού σε προτομή επάνω σε νεφέλες και στις γωνίες φτερωτές κεφαλές αγγέλων, ενώ το ωμοφόριο κοσμείται με κόκκινους σταυρούς, στο κέντρο των οποίων εικονίζονται κεφαλές αγγέλων. Ο άγιος Σπυρίδων, με το χαρακτηριστικό κάλυμμα στην κεφαλή, ευλογεί με το δεξί χέρι και με το αριστερό κρατάει στο ίδιο ύψος κλειστό Ευαγγέλιο. Η περιφέρεια του φωτοστεφάνου σχηματίζεται από εμπίεστους ρόδακες. Το δάπεδο είναι κόκκινο, στο χρυσό κάμπο με κόκκινα γράμματα η επιγραφή: Ω ΜΕΓΑΣ - ΣΠΥΡΙΔΩΝ. Το σκοτεινόχρωμο πλάσιμο της σάρκας, η εύκαμπτη πτυχολογία και η διακοσμητική διάθεση οδηγούν σε ζακυνθινό εργαστήριο του πρώτου μισού του 18ου αι. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 46.0 εκ. Ύψος: 56.0 εκ. (EL)


1701 AD - 1749 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

O0YAZS



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.