Αγία Τριάδα και αρχάγγελοι, εικόνα φορητή

Αγία Τριάδα και αρχάγγελοι, εικόνα φορητή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αγία Τριάδα και αρχάγγελοι, εικόνα φορητή (EL)
The Holy Trinity and archangels, portable icon (EN)

Στο κέντρο της τριμερούς σύνθεσης, που αναπτύσσεται κατά μήκος, απεικονίζεται η Αγία Τριάδα. Επάνω σε νεφέλες κάθονται ο Θεός Πατήρ με σκήπτρο στο αριστερό χέρι και ο Χριστός, ο οποίος φοράει κόκκινο με πυκνές χρυσογραφίες μανδύα, που αφήνει ακάλυπτο το στέρνο και την κοιλιά του. Ανάμεσά τους, μέσα στο χρυσό βάθος, εικονίζεται το Άγιο Πνεύμα με μορφή περιστεράς, από το οποίο εκπέμπεται δέσμη φωτεινών ακτίνων. Μέσα στις πυκνές νεφέλες, που περιβάλλουν ως δόξα την Αγία Τριάδα, πετούν πολλές φτερωτές κεφαλές αγγέλων. Στα άκρα της ορθογώνιας σύνθεσης απεικονίζονται οι αρχάγγελοι, αριστερά ο Γαβριήλ και δεξιά ο Μιχαήλ, σε στάση αντικίνησης. Με το ένα χέρι ο Γαβριήλ κρατάει κρίνο και άνθινο στεφάνι και ο Μιχαήλ κλαδί φοίνικα, ενώ με το άλλο χέρι τους -που σηκώνουν ψηλά- κρατούν ανοιχτή δέλτο, από την οποία διακρίνεται μόνον η αρχή. Η καλής τέχνης εικόνα, έργο ζακυνθινού ζωγράφου του 18ου αι., βασίζεται σε χαλκογραφία του J. Sadeler του έτους 1591. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 101.0 εκ. Ύψος: 42.0 εκ. (EL)


1701 AD - 1799 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

A95FTU



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.