Προσκύνηση των Ποιμένων, πίνακας ζωγραφικής

Προσκύνηση των Ποιμένων, πίνακας ζωγραφικής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Προσκύνηση των Ποιμένων, πίνακας ζωγραφικής (EL)

Η σκηνή της προσκύνησης του Χριστού τοποθετείται μπροστά από μια ξύλινη καλύβα με φόντο ένα ερειπωμένο αρχαίο οικοδόμημα. Η Παναγία σκύβει τρυφερά και αγκαλιάζει το νεογέννητο Χριστό, που είναι ξαπλωμένος πάνω σε ένα φωτεινό λευκό ύφασμα. Τρεις ενήλικες και δύο νεαροί βοσκοί, μισοκρυμμένοι πίσω από τους μεγαλύτερους, κοιτάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσκυνούν το Θείο Βρέφος. Δεξιά ο πιο ηλικιωμένος βοσκός στηρίζεται στη βακτηρία του. Πίσω του μόλις που διακρίνεται ένα γαϊδουράκι. Στο βάθος έρχεται ένας ακόμη ποιμένας, κρατώντας ένα βόδι. Κάτω, κοντά σε ένα καλάθι με ρούχα, αναπαύεται ένα πρόβατο. Ψηλά στον ουρανό απεικονίζονται φτερωτές κεφαλές αγγέλων, ενώ δύο ολόσωμοι άγγελοι πετούν κρατώντας κορδέλα και αναγγέλλουν τη χαρμόσυνη είδηση. Στην παράσταση είναι φανερή η επίδραση της δυτικής τέχνης, και ειδικότερα των μεγάλων ζωγράφων του 16ου και 17ου αι. Σε όλη την επιφάνεια της παράστασης διαχέεται ένα χρυσό φως, στοιχείο που χαρακτηρίζει κάποια έργα του Νικολάου Καντούνη. Ο πίνακας προέρχεται από δωρεά της οικογένειας Καλέντζη. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Πίνακας ζωγραφικής (EL)
Panel painting (EN)

Μουσαμάς (EL)
Oilcloth (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 64.0 εκ. Ύψος: 86.0 εκ. (EL)


1776 AD - 1824 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

3VJ6SJ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.