Προσκύνηση των Μάγων, πίνακας ζωγραφικής

Προσκύνηση των Μάγων, πίνακας ζωγραφικής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Προσκύνηση των Μάγων, πίνακας ζωγραφικής (EL)

Η Αγία Οικογένεια εικονίζεται υπερυψωμένη στο κέντρο της σύνθεσης. Η Παναγία είναι καθισμένη σε στυλοβάτη ερειπωμένου αρχαίου κτηρίου. Κρατάει στην αγκαλιά της το Θείο Βρέφος, που ακτινοβολεί φως, φωτίζοντας και τη μητέρα. Δεξιά, πίσω από τη Θεοτόκο, διακρίνεται ο Ιωσήφ σκεπτικός και στηριζόμενος σε βακτηρία. Οι τρεις σοφοί μάγοι, ντυμένοι με πολυτελή ενδύματα, προσφέρουν πολύτιμα δώρα στο νεογέννητο παιδί. Στην άκρη αριστερά μόλις που διακρίνεται ένας νεαρός άνδρας, που φέρει στο κεφάλι κάλυμμα με θύσανο, ενώ πίσω του φαίνεται ο ψηλός λαιμός και το κεφάλι μιας καμήλας. Στο βάθος απεικονίζεται μικρογραφημένη δευτερεύουσα σκηνή. Δύο ή τρεις άνδρες σκύβουν ελαφρά, κρατώντας λευκό ύφασμα. Μπροστά από το άνοιγμα οξυκόρυφου βράχου ένας έφιππος άνδρας απομακρύνεται με τα νώτα στο θεατή. Στην παράσταση είναι φανερή η επίδραση της ιταλικής και φλαμανδικής ζωγραφικής, αλλά και των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ο πίνακας προέρχεται από δωρεά της οικογένειας Δομενεγίνη. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Πίνακας ζωγραφικής (EL)
Panel painting (EN)

Μουσαμάς (EL)
Oilcloth (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 80.0 εκ. Ύψος: 121.0 εκ. (EL)


1701 AD - 1799 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

UFN2I4



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.