Εξαπτέρυγα, ζεύγος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Εξαπτέρυγα, ζεύγος (EL)
Pair of hexapterychs (EN)

Το κάθε εξαπτέρυγο αποτελείται από δύο διάτρητα και ανάγλυφα ασημένια ελάσματα, τα οποία είναι προσηλωμένα στις δύο όψεις ενός ασημένιου δίσκου. Στηρίζεται σε κωνική υποδοχή για το ξύλινο κοντάρι περιφοράς. Στο σημείο επαφής με την υποδοχή τρία φύλλα σε κάθε όψη συγκρατούν τους δίσκους, πάνω από ένα σφαιρικό κόμπο με ανάγλυφα ανοικτά λουλούδια. Η περιφέρεια του δίσκου κοσμείται με γλώσσες. Σε κάθε διάτρητο έλασμα δημιουργούνται οκτώ ανάγλυφα μετάλλια περιμετρικά και ένα κεντρικό. Στη μία όψη, στο κεντρικό μετάλλιο η παράσταση του έφιππου αγίου Δημητρίου. Στα μικρότερα μετάλλια απεικονίζονται ο Χριστός κρατώντας τη σφαίρα του κόσμου, οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, η αγία Μαρίνα και αταύτιστος άγιος και οι τρεις ιεράρχες, σε τρία μετάλλια. Στην άλλη όψη, στο κεντρικό μετάλλιο παριστάνεται η Δέηση. Στα μικρότερα μετάλλια απεικονίζονται ο Παλαιός των Ημερών και το Άγιο Πνεύμα, οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος εναλλάξ με τα σύμβολα των Ευαγγελιστών και ο Χριστός. Δεν σώζεται η παράσταση του κεντρικού μεταλλίου στη μία όψη του ενός εξαπτέρυγου. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εξαπτέρυγο (EL)
Hexapterych (EN)

Άργυρος (EL)
Silver (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Διάμετρος: 32.0 εκ. (EL)


1801 AD - 1899 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

0EVGNS



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.