Αρτοφόριο με παράσταση του Χριστού στον τύπο Ίδε ο Άνθρωπος εντός του Αγίου Ποτηρίου

Αρτοφόριο με παράσταση του Χριστού στον τύπο Ίδε ο Άνθρωπος εντός του Αγίου Ποτηρίου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αρτοφόριο με παράσταση του Χριστού στον τύπο Ίδε ο Άνθρωπος εντός του Αγίου Ποτηρίου (EL)
Artophorion with depiction of Christ 'Ecce Homo' in the Holy Chalice (EN)

Τις ακμές των πλευρών του ξυλόγλυπτου αρτοφορίου καλύπτουν στρεπτοί κιονίσκοι, που βασίζονται πάνω σε πεσσόμορφες βάσεις και στους οποίους ελίσσονται φυλλοφόροι βλαστοί αμπέλου. Τα κιονόκρανα κοσμούνται με διπλή σειρά φύλλων ακάνθου, από όπου φύονται έλικες. Το τύμπανο της πυραμιδοειδούς επίστεψης κοσμείται με δικτυωτό φράκτη. Από την κορυφή, που μιμείται τρούλο, λείπει ο σταυρός. Αχιβάδες, γιρλάντες και ελικοειδής φυτική διακόσμηση, χαρακτηριστικά στοιχεία του ροκοκό, όλα επίχρυσα, καλύπτουν τις πλευρές και το γείσο. Η πίσω επίπεδη όψη του αρτοφορίου είναι ακόσμητη. Στην κεντρική πλευρά, μέσα σε χρυσό και κοσμημένο με πολύτιμες πέτρες Άγιο Ποτήριο, υπάρχει η παράσταση του Χριστού στον εικονογραφικό τύπο Ίδε ο Άνθρωπος, που βασίζεται σε δυτικά πρότυπα. Πλαισιώνεται από δύο αγγέλους, που απεικονίζονται σε κίνηση βηματισμού στις δύο πλάγιες πλευρές. Στρέφονται προς το Χριστό σκύβοντας το κεφάλι και έχοντας τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, σε στάση δέησης. Το δεξί πόδι του αγγέλου αριστερά προβάλλει γυμνό μέσα από τις πλούσιες πτυχώσεις του χιτώνα του, στοιχείο με δυτική προέλευση. Το αρτοφόριο από τον παλαιό ναό του Αγίου Διονυσίου εκφράζει τους ισχυρούς και μακραίωνους δεσμούς που ένωναν το νησί με τα καλλιτεχνικά ρεύματα από τη Δύση. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Αρτοφόριο (EL)
Artophorion (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 66.0 εκ. Ύψος: 96.0 εκ. (EL)


1751 AD - 1774 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

0REN5P



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.