Σταυρός αγιασμού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Στον ξυλόγλυπτο πυρήνα του σταυρού, που προέρχεται από τον παλαιό ναό του Αγίου Διονυσίου, παριστάνονται στη μία όψη, στην κάθετη κεραία, η Μεταμόρφωση, η Γέννηση, η Σταύρωση, η Υπαπαντή, ενώ στην οριζόντια κεραία η Βάπτιση και ο Ευαγγελισμός. Στην άλλη όψη, στην κάθετη κεραία, απεικονίζονται η Ανάληψη, ο Επιτάφιος Θρήνος, η Βαϊοφόρος και η Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ στην οριζόντια κεραία η Ψηλάφηση του Θωμά και η Εις Άδου Κάθοδος. Το πλαίσιο του σταυρού κοσμείται με λεπτή ταινία, που φέρει εγχάρακτα ανοιχτά λουλούδια και περιβάλλεται από χυτούς ελικοειδείς βλαστούς, ανθέμια και κουκουνάρια. Η διακόσμηση εμπλουτίζεται με μαργαριτάρια. Το πόδι και η πολύλοβη βάση του φέρουν πλούσια ανάγλυφα φυτικά κοσμήματα,μεταξύ των οποίων απεικονίζονται τρία Σεραφείμ. Στην παρυφή της βάσης δύο τετράγωνες σφραγίδες και μία κυκλική, δυσδιάκριτες από τους καθαρισμούς. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Ξύλο (EL)
Χρυσός (EL)
Άργυρος (EL)
Μαργαριτάρι (EL)
Pearl (EN)
Silver (EN)
Gold (EN)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Διάμετρος: 8.0 εκ. Πλάτος: 11.0 εκ. Ύψος: 25.0 εκ. (EL)


1801 AD - 1899 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

W5KIQ5



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.