Σταυρός ευλογίας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σταυρός ευλογίας (EL)
Benediction cross (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Στην κύρια όψη του σταυρού παριστάνεται η Σταύρωση. Στις τρίλοβες απολήξεις των τριών κεραιών απεικονίζονται επάνω ο Πατήρ, στηθαίος και σε νεφέλες, αριστερά η Παναγία και δεξιά ο Ιωάννης, ολόσωμοι και στραμμένοι προς τον Εσταυρωμένο. Αριστερά του η λόγχη και δεξιά ο σπόγγος, που στερεώνονται πάνω σε μακριά αγκαθωτά στελέχη. Επάνω από το σταυρό ίπταται το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή περιστεριού, ενώ στη βάση του υπάρχει η συνοπτική απεικόνιση του λόφου του Γολγοθά με την κάρα του Αδάμ. Όλη η επιφάνεια της λαβής του σταυρού, κάτω από την κάθετη κεραία, πληρούται με πλήθος αντικειμένων που σχετίζονται με το Θείο Πάθος. Η πίσω όψη του σταυρού καλύπτεται από ελικοειδείς βλαστούς και λουλούδια με ανοιχτά και κλειστά πέταλα. Στο μέσον των τριών τρίλοβων άκρων των κεραιών και της βάσης του σταυρού διαμορφώνονται φουσκωτά ακόσμητα μετάλλια, των οποίων την περιφέρεια περιβάλλει ομόκεντρος κύκλος από σφαιρίδια. Στην επιφάνεια του σταυρού υπάρχουν σφραγίδες μοσχοβίτικου εργαστηρίου με διάφορα αρχικά γράμματα. Μία από αυτές φέρει το έμβλημα της Μόσχας, τον έφιππο δρακοντοκτόνο άγιο Γεώργιο, και τη χρονολογία 1768. Ο σταυρός αποτελεί πιθανώς τμήμα της δωρεάς του μοσχοβίτη συλλέκτη Γεωργίου Κωστάκη, με καταγωγή από τη Ζάκυνθο. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Σταυρός ευλογίας (EL)
Benediction cross (EN)

Άργυρος (EL)
Silver (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 19.0 εκ. Ύψος: 32.0 εκ. (EL)


1769 AD - 1768 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

QRBAZK



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.