Σταυρός αγιασμού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Στην κάθετη κεραία της μίας όψης του σταυρού είναι σκαλισμένες οι παραστάσεις της δυτικού τύπου Ανάστασης, της Ανάληψης, της Σταύρωσης, της Πεντηκοστής και της Βαϊοφόρου. Στην οριζόντια κεραία απεικονίζονται τα Εισόδια και η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Εις Άδου Κάθοδος και η Ψηλάφηση του Θωμά. Πάνω από την οριζόντια κεραία υπάρχουν μέσα σε μετάλλια οι παραστάσεις δύο καθιστών Προφητών με μακριά ειλητάρια. Στην άλλη όψη, στην κάθετη κεραία είναι σκαλισμένες οι παραστάσεις του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Μεταμόρφωσης και της Έγερσης του Λαζάρου. Το μέσον αυτής της όψης, θέση που συνήθως έχει η Βάπτιση, καταλαμβάνει μεγάλος ισοσκελής σταυρός, στον οποίο έχει τοποθετηθεί Τίμιο Ξύλο. Η μεταγενέστερη αυτή επέμβαση κάλυψε το μεγαλύτερο τμήμα της ξυλόγλυπτης παράστασης. Αριστερά και δεξιά του σταυρού, οι παραστάσεις της Γέννησης και της Υπαπαντής. Στο πάνω άκρο της κάθετης και στα δύο άκρα της οριζόντιας κεραίας είναι σκαλισμένα εξαπτέρυγα, τα οποία αποτελούν μεταγενέστερες προσθήκες, όπως φανερώνει και η διαφορετική ποιότητα του ξύλου. Τέλος, και στις δύο όψεις, η επιφάνεια των πλευρικών δρακόντων καλύπτεται από Προφήτες μέσα σε μετάλλια και φυτικό διάκοσμο. Στη βάση υπάρχει αφιερωματική επιγραφή του 1958. Η σύνθετη μορφή του ξυλόγλυπτου σταυρού έχει όλα τα χαρακτηριστικά των σταυρών του 17ου αι. Το επίχρυσο πλαίσιο του σταυρού φέρει περίτεχνη συρματερή διακόσμηση με διαφανείς πέτρες από υαλόμαζα. Τα συρματερά κοσμήματα συνεχίζονται στο στέλεχος με τον μεγάλο ωοειδή και τους δύο συμπιεσμένους κόμπους, καθώς και στο επάνω τμήμα της κυκλικής βάσης. Το πλαίσιο, σύμφωνα με τις σφραγίδες που φέρει, κατασκευάστηκε το έτος 1871 σε μοσχοβίτικο εργαστήριο. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Ξύλο (EL)
Χρυσός (EL)
Υαλόμαζα (EL)
Άργυρος (EL)
Silver (EN)
Gold (EN)
Glass paste (EN)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Διάμετρος: 16.0 εκ. Πλάτος: 27.0 εκ. Ύψος: 46.0 εκ. (EL)


1601 AD - 1699 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

TI84QT



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.