Σφραγίδα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σφραγίδα (EL)
Seal (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας (EL)
Πήλινη σφραγίδα με οπή ανάρτησης και εγχάρακτο γραμμικό σχέδιο. Μορφολογικά χωρίζεται σε δύο μέρη: σώμα και λαβή. Το σώμα είναι σχεδόν κυλινδρικό, ενώ η λαβή έχει σχήμα περίπου ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου με καμπυλωμένη την πάνω έδρα κάτω από την οποία υπάρχει διαμπερές τρήμα, προφανώς για να μπορεί ο κάτοχος να την κρεμά κάπου, ίσως στο λαιμό του. Το θέμα είναι ένας σταυρός με κοιλότητα στο σημείο τομής των γραμμών που χωρίζει την κάτω επίπεδη επιφάνεια του κυλινδρικού τμήματος σε τέσσερις κυκλικούς τομείς όπου αναπτύσσονται γραμμικά θέματα. Εξαιτίας της φθοράς της σφραγίδας, διακρίνουμε καθαρά τα θέματα στους δύο από τους τέσσερις τομείς: ενάλληλες γωνίες στον έναν και λοξά παράλληλα ευθύγραμμα τμήμματασ τον άλλο. Πρόκειται για αντικείμενο γοήτρου. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of antiquities of Euboea (EN)

Σφραγίδα (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Seal (EN)

Πηλός καστανός σκούρος (EL)
Dark brown clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας (EL)

Διάμετρος: 2.8 εκ. Ύψος: 4.5 εκ. (EL)


2700 BC - 2200 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

WGI2IN



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.