Επιτύμβια στήλη γυναίκας που γνέθει

Επιτύμβια στήλη γυναίκας που γνέθει
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Επιτύμβια στήλη γυναίκας που γνέθει (EL)
Grave stele depicting a spinning woman (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)
Επιτύμβια στήλη γυναίκας που γνέθει, συνοδευόμενη από έναν σκύλο. Ελλιπής στο άνω τμήμα της επίστεψης. Αποκρούσεις στην δεξιά και στην κάτω πλευρά της στήλης. Φθορές στην ανάγλυφη επιφάνεια. Η επίστεψη της στήλης είναι αετωματική με σπασμένα τα γωνιακά ακρωτήρια. Εικονίζεται προς τα δεξιά γυναίκα καθιστή σε δίφρο, καλυμμένο με ύφασμα. Φοράει χιτώνα και ιμάτιο που καλύπτει την κεφαλή. Η κεφαλή της γυναίκας αποδίδεται σε κατατομή, ενώ ο κορμός και τα κάτω άκρα σε στάση 3/4. Ο αριστερός μηρός εμφανίζεται εσωτερικά υπερυψωμένος και το αριστερό άκρο πόδι προβεβλημένο. Τα άκρα των ποδιών σε στάση χιαστί ακουμπούν σε υποπόδιο. Η μορφή κρατά ψηλά με το αριστερό της χέρι αδράχτι και με το δεξί δυσερμήνευτο ωοειδές αντικείμενο (κουβάρι μαλλιού;). Μπροστά από αυτό διακρίνεται στο βάθος, σε πολύ πρόστυπο ανάγλυφο, ένα ορθογώνιο αντικείμενο (κιβώτιο αποθήκευσης;). Δεξιά αποδίδεται ένας σκύλος που γυρίζει την κεφαλή του προς την καθισμένη γυναίκα. Χρονολογείται στην κλασική περίοδο, περίπου το 425 π.Χ. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Larisa (EN)

Στήλη (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Stele (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)

Πλάτος: 51.0 εκ. Ύψος: 87.0 εκ. (EL)


425 BC - 426 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

EBIGQJ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.