Μαρμάρινο αγαλματίδιο Γανυμήδη, καθήμενου σε βράχο

Μαρμάρινο αγαλματίδιο Γανυμήδη, καθήμενου σε βράχο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μαρμάρινο αγαλματίδιο Γανυμήδη, καθήμενου σε βράχο (EL)
Marble statuette of Ganymede seated on a rock (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Αγαλματίδιο Γανυμήδη καθήμενου σε βράχο. Από λευκό μάρμαρο με χοντρούς κρυστάλλους. Λείπει το πρόσθετο, λίγο μετά τον ώμο, δεξιό χέρι με την άκρη του ιματίου που κρατούσε. Συγκολλημένο το κεφάλι, τα πόδια και το τμήμα του ιματίου που εξέχει από τον ώμο. Αποκρούσεις στη μύτη, το στόμα και το πηγούνι. Ο αντίθεος απεικονίζεται ως γυμνός έφηβος, να αναπαύεται πάνω σε τριγωνικό βράχο που καλύπτεται από το ιμάτιό του. Γέρνει το σώμα προς τα πίσω, ενώ στηρίζεται με το αριστερό χέρι στο άκρο του βράχου και ανασηκώνει με το απλωμένο στο πλάι δεξιό το ιμάτιο επάνω από τον ώμο. Το κεφάλι ανασηκώνεται ελαφρά καθώς στρέφεται προς τα αριστερά. Τα σκέλη διευθετούνται λοξά σε σχέση με το σώμα. Το σώμα είναι χαλαρωμένο, με στροφή του κορμού προς τα αριστερά, οι όγκοι δεν τονίζονται ιδιαίτερα, το πρόσωπο, πλατύ, με σβησμένα τα χαρακτηριστικά, πλαισιώνεται από τα μαζεμένα σε ρολό μαλλιά. Το ιμάτιο αναδιπλώνεται διακοσμητικά επάνω στον βράχο και κρέμεται με παχιές πτυχές πλάι στον κορμό και με καμπύλες μπροστά. Η πίσω όψη του γλυπτού, οι πλάγιες όψεις του βράχου και η επιφάνεια έδρασης είναι δουλεμένες με χοντρό βελόνι. Ένα ορθογώνιο λάξευμα από κάτω ίσως χρησίμευε για τη στερέωση του γλυπτού. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Αγαλμάτιο ανδρικής μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statuette of a male figure (EN)

Μάρμαρο (EL)
Μάρμαρο λευκό (EL)
White marble (EN)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 18.5 εκ. Ύψος: 27.3 εκ. (EL)


125 BC - 76 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

40404P



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.