Χάλκινη στλεγγίδα με χάλκινο κρίκο ανάρτησης

Χάλκινη στλεγγίδα με χάλκινο κρίκο ανάρτησης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινη στλεγγίδα με χάλκινο κρίκο ανάρτησης (EL)
Bronze strigil with bronze suspension ring (EN)

Χάλκινη στλεγγίδα, περασμένη σε χάλκινο κρίκο ανάρτησης. Μικρή έλλειψη στην απόληξη της ξύστρας και στα πέρατα του κρίκου. Διαβρωμένα αμφότερα, σκούρη καστανή, σχεδόν μελανή επιφάνεια. Η στλεγγίδα αποτελείται από παχιά και στενή λαβή, ορθογώνιας διατομής, ομοιόμορφου πάχους και πλάτους. Στην απόληξή της διαμορφώνεται μεγάλη διαμπερής ορθογώνια οπή για τη διέλευση του κρίκου ανάρτησης. Στο σημείο αυτό το πάχος της λαβής είναι αυξημένο, ενώ οι εξωτερικές επιφάνειες φέρουν έξι εγκάρσιες εγχαράξεις σε τρία συμμετρικά σημεία. Κοντά στη γένεση της ξύστρας και στην εσωτερική επιφάνεια της λαβής υπάρχει εμπίεστο σύμβολο, αποτελούμενο από μία κατά μήκος κεραία με διχαλωτά πέρατα και μια αντίστοιχη εγκάρσια, η οποία εγγράφεται σε πολύ μικρή ορθογώνια προεξοχή της λαβής στο σημείο αυτό. Η ξύστρα είναι στενή και σχεδόν σε ορθή γωνία λυγισμένη στο μέσον του μήκους της, όπου παρατηρείται το μέγιστο πλάτος της και το μέγιστο βάθος της (0,7 εκ.). Η γένεση της ξύστρας εσωτερικά είναι ωοειδής και ανάγλυφη. Στην εξωτερική όψη της η λαβή είναι συμφυής με την ξύστρα, μέχρι τα δύο τρίτα του μήκους της, πριν από την έντονη κάμψη της, και κοσμείται στις κατά μήκος παρυφές της με μία εγχάρακτη γραμμή. Ο κρίκος είναι από παχύ έλασμα, ορθογώνιας διατομής και πλατύς, δημιουργώντας πλήρη κύκλο, με ανοικτά πέρατα για την απομάκρυνση της στλεγγίδας. Πέρατα αποκρουσμένα, με ελαχιστότατη παράλληλη επαφή μεταξύ τους. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Στλεγγίδα (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Strigil (EN)

Μπρούντζος (EL)
Bronze (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)


1 AD - 200 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

MX11B4



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.