Αττική κύλικα τύπου Kassel

Αττική κύλικα τύπου Kassel
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αττική κύλικα τύπου Kassel (EL)
Kassel cup (EN)

Εργαστήριο αττικό (EL)
Attic (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Μικρή ταινιωτή κύλικα τύπου Kassel, αττικού εργαστηρίου. Στο χείλος, εξωτερικά, ολόβαφη ταινία αντί για το γλωσσωτό κόσμημα που είναι σύνηθες στις κύλικες τύπου Kassel. Σώμα ημισφαιρικό, βαθύ και ευρύ. Χαμηλό και λεπτό στέλεχος, μικρός δίσκος βάσης με κεντρική κωνική βάθυνση στην κάτω πλευρά. Το εσωτερικό καλύπτεται από μαύρο μεταλλικό γάνωμα, εκτός από άβαφο μετάλλιο στο κέντρο του πυθμένα με μελανό κεντρικό κύκλο και στιγμή και λεπτή γραμμή στο εσωτερικό του χείλους. Στο μετάλλιο, δυο μικρές στιγμές και κηλίδες μάλλον οφείλονται σε λάθος του χρωστήρα. Το σώμα κοσμείται με τρεις διακοσμητικές ζώνες, διακρινόμενες με δέσμες τριών μελανών γραμμών. Στην κύρια, μεταξύ των λαβών, φύλλα μυρτιάς σε διάταξη ψαροκόκαλου εκατέρωθεν οριζόντιας γραμμής-μίσχου. Στη μεσαία, λοξές γραμμές, ενίοτε ελαφρώς σπαστές (εκφυλλισμένο μοτίβο "του πλάγιου Ζήτα"). Στην κατώτερη ζώνη, ακτινωτό κόσμημα εκφύεται από μελανή περιοχή περιμετρικά του στελέχους, το οποίο είναι ολόβαφο, όπως και η άνω επιφάνεια του δίσκου της βάσης. (Πρβ. την όμοια κύλικα Π 9922 (ID 94224) από την ίδια περιοχή). (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Κύλικα αττική ταινιωτή τύπου Κάσσελ (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Kassel cup (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Διάμετρος: 14.2 εκ. Ύψος: 8.7 εκ. (EL)


575 BC - 550 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

IAS02S



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.