Πήλινο περίτμητο ανάγλυφο πλακίδιο από τη διακόσμηση ξύλινης κλίνης με παράσταση σπαραγμού αλόγου από δύο γρύπες

Πήλινο περίτμητο ανάγλυφο πλακίδιο από τη διακόσμηση ξύλινης κλίνης με παράσταση σπαραγμού αλόγου από δύο γρύπες
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο περίτμητο ανάγλυφο πλακίδιο από τη διακόσμηση ξύλινης κλίνης με παράσταση σπαραγμού αλόγου από δύο γρύπες (EL)
Terracotta cut-out relief applique from the decoration of a wooden kline with two griffins devouring a horse (EN)

Πήλινο περίτμητο ανάγλυφο πλακίδιο από τη διακόσμηση ξύλινης κλίνης με παράσταση σπαραγμού αλόγου από δύο γρύπες. Συγκολλημένο από πολλά θραύσματα, συμπληρωμένο με γύψο κατά τόπους σε εμρικά τμήματα και προσαρμοσμένο σε γύψινη πλάκα. Λείπουν τα κεφάλια και οι λαιμοί των γρυπών και του αλόγου, μικρά τμήματα από τα πόδια και των τριών ζώων και λίγα τμήματα από τον κανόνα εδάφους. Απεικονίζεται σκηνή σπαραγμού αλόγου από δύο γρύπες. Όλα τα ζώα είναι όρθια και σε κατατομή και πατούν σε οριζόντιο περίπου κανόνα εδάφους, σαν μια ανάγλυφη ταινία με κατά τόπους μία ή δύο οριζόντιες εγχαράξεις. Στο κέντρο της σύνθεσης αποδίδεται το άλογο ακινητοποιημένο από τους εκατέρωθέν του γρύπες. Ο αριστερός γρύπας έχει τα πίσω πόδια σε διασκελισμό και το εμπρός δεξιό καρφωμένο στο στέρνο του ζώου. Τα φτερά αποδίδονται σε κατατομή και επιμήκη, σχεδόν ευθύγραμμα, με μια διαμπερή κυκλική οπή κοντά στη γένεσή τους (0,6 εκ.). Το κεφάλι του γρύπα ίσως ήταν αρχικά σε επαφή με το στέρνο του ζώου. Το άλογο εικονίζεται σε κατατομή προς τα αριστερά, με το πρόσθιο αριστερό πόδι σε κάμψη προς τα πίσω και το πίσω αριστερό σε έκταση προς τα πίσω. Ο δεξιός γρύπας, σε κατατομή προς τα δεξιά, έχει ομοίως τα δύο πίσω πόδια σε διασκελισμό, ενώ το μπροστινό αριστερό πόδι είναι ανασηκωμένο και η οπλή καρφωμένη στα νώτα του αλόγου. Το κεφάλι ήταν ανασηκωμένο και ίσως αρχικά ακουμπούσε ελαφρώς στα νώτα του αλόγου. Τα φτερά ομοίως είναι επιμήκη, στενά, περίπου τριγωνικού περιγράμματος. Διαμπερής κυκλική οπή στα φτερά, κοντά στην καμπύλη παρυφή (0,4 εκ.). Απολεπισμένος σε μεγάλο βαθμό ο αρχικός χρωματισμός. Όλα τα ζώα αποδίδονται ιδιαίτερα ραδινά και με λιπόσαρκα σώματα. Ενδεχομένως υπάρχει κάποιο σφάλμα στη συγκόλληση-αποκατάσταση π.χ. του αφύσικα επιμήκους πίσω ποδιού του αλόγου. Περιληπτική απόδοση της ανατομίας, μικρές διαβαθμίσεις στους όγκους, μεγάλο πάχος κυρίως στα φτερά και σώματα των ζώων και λιγότερο στα πόδια. Η επιφάνεια του πηλού είναι ανοικτή τεφρή και σκούρη, με πυρήνα σκούρο καστανό. Αρχικά όλη η παράσταση έφερε λευκό επίχρισμα ως προετοιμασία του χρωματισμού, που διατηρείται κυρίως στα φτερά και στον κανόνα εδάφους, ελάχιστα δε στα σώματα. Με κίτρινο χρώμα επάνω στο λευκό αποδίδονται τα σ (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Κόσμημα κλίνης διακοσμητικό (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Decorative element of a kline (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 10.4 εκ. Μήκος: 33.8 εκ. (EL)


300 BC - 276 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

HS117M



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.