Χάλκινο κάτοπτρο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινο κάτοπτρο (EL)
Bronze mirror (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Χάλκινο κάτοπτρο. Δίσκος ευρύς, κυκλικής διατομής με ψηλό, διακρινόμενο περιχείλωμα. Η οπίσθια επιφάνεια είναι σχεδόν επίπεδη και η πρόσθια πιο διαβρωμένη, ελαφρά κυρτή. Καρδιόσχημο έλασμα που αναδιπλώνεται στο τμήμα των λοβών και εσωκλείει κρίκο τετράπλευρης διατομής. Το έλασμα προσαρμόζεται στην οπίσθια όψη του κατόπτρου για την ανάρτησή του. Το κάθετο στέλεχος της λαβής έχει χαθεί λόγω του οργανικού υλικού κατασκευής, ενώ σώζεται η ανθεμωτή, μεταλλική απόληξή του. Από το μεταλλικό διακοσμητικό τμήμα της λαβής σώζεται το βραχύ, αιχμηρό στέλεχος τετράπλευρης διατομής που προσαρμόζεται στο κάθετο στέλεχος και επιστέφεται από τετράπλευρο δίσκο στον οποίο προσαρμόζεται περίτεχνο άνθος λωτού. Το άνθος διαθέτει δύο κοντά, λογχοειδή φύλλα που ορίζονται από βολβόσχημα εξάρματα. Από το εσωτερικό των φύλλων φύεται βραχύς, λογχόσχημος μίσχος, που περιβάλλεται από ένα δεύτερο ζεύγος επιμήκων, ελλειψοειδών φύλλων. Στο ανώτερο τμήμα των φύλλων εφάπτεται λεπτό, σταγονόσχημο έλασμα. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Κάτοπτρο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Reflector (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)


500 BC - 401 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

WIT9ZV



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.