Τμήμα αναθηματικής επιγραφής

Τμήμα αναθηματικής επιγραφής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα αναθηματικής επιγραφής (EL)
Fragment of a dedicatory inscription (EN)

Τμήμα αναθηματικής πλάκας. Σώζεται η κάτω δεξιά γωνία. Απλό πλαίσιο που διορθώνεται σε δύο βαθμίδες περιέχει τις πλευρές. Στην αριστερή πλευρά σώζεται το μεγαλύτερο τμήμα θυρεού με τα διακριτικά του οίκου των Τζαγκαρόλων. Ο θυρεός είναι ασπιδόσχημος, στο πάνω και στο κάτω μέρος απολήγει σε τρίφυλλα, η δεξιά, σωζόμενη, πλευρά του απολήγει σε έλικα και κοσμείται με επίμηκες φύλλο. Αντίστοιχη διαμόρφωση θα είχε και η αριστερή πλευρά, που όμως δεν σώζεται. Επάνω δεξιά εικονίζεται όρθια παιδική μορφή, η οποία κρατά ταινία με εγχάρακτη επιγραφή. Η μορφή εικονίζεται κατενώπιον με το κεφάλι να στρέφεται δεξιά, ενώ τα χέρια απλώνονται στην αντίθετη κατεύθυνση, το αριστερό της χέρι τεντώνει στο ύψος του ώμου και το δεξί λυγίζει μπροστά στο σώμα προς τα αριστερά. Τα πόδια είναι λυγισμένα σε μια αδέξια προσπάθεια να αποσωθεί contra posto. Φέρει ιμάτιο, που πορπώνεται στο δεξί ώμο και δένει στην μέση δημιουργώντας πτυχώσεις. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν διακρίνονται. Τα χέρια και τα πόδια είναι ευτραφή, πλασμένα σε μαλακό ανάγλυφο, χωρίς λεπτομέρειες. Στην ταινία που κρατά σώζεται σε μεγαλογράμματη γραφή η επιγραφή “…CATUM”, καθώς και εγχάρακτο φυτικό μοτίβο. Κάτω από τη μορφή υπάρχει εγχάρακτο το γράμμα Ζ. Κατά την επίσκεψη του περιηγητή Gerola G. στο Μουσείο Χανίων, σώζονταν, δύο τμήματα της πλάκας και έλειπε μόνο τριγωνικό άνω τμήμα της. Η δημοσίευσή του μας επιτρέπει να έχουμε εικόνα της αρχικής μορφής της. Πάριση ανθρώπινη μορφή υπήρχε στο αριστερό τμήμα της πλάκας. Οι δύο μορφές κρατούσαν ταινία με την επιγραφή «IUNONI LAC(INIAE) DICATUM αφιερωμένο στην Λακινία Ήρα». Κάτω αριστερά υπήρχε εγχάρακτο το γράμμα Α. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Στήλη (EL)
Stele (EN)

Ασβεστόλιθος (EL)
Limestone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Πλάτος: 52.0 εκ. Ύψος: 80.0 εκ. (EL)


1550 AD - 1699 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

SDQL9U



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.