ινδοπερσικό κράνος τύπου khula khud

ινδοπερσικό κράνος τύπου khula khud
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ινδοπερσικό κράνος τύπου khula khud (EL)
Indopersian khula khud helmet (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου (EL)
Ημισφαιρικό κράνος, με επιμήκη, πυραμιδοειδή επίστεψη με αιχμηρή απόληξη άνω και δικτυωτό πλέγμα (αλυσιδωτή θωράκιση λαιμού) περιμετρικά. Στην πρόσθια όψη ειδική υποδοχή φέρει κινητό, κατακόρυφα τοποθετημένο κυρτό στέλεχος τετράγωνης διατομής, το οποίο άνω και κάτω απολήγει σε τετράφυλλα ελάσματα. Το στέλεχος προορίζεται για την προστασία της ρινικής περιοχής και της κάτω γνάθου. Εκατέρωθεν του στελέχους δύο μικρές σωληνωτές αποφύσεις με άνοιγμα επάνω, πιθανόν για ένθεση ιππουρίδων (φτερών). Το αλυσιδωτό πλέγμα προσαρμόζεται στην περιφέρεια του κράνους μέσω κρίκων (ελλείπουν ορισμένοι εξ αυτών) αποτελείται δε από ενιαία ταινία, οριζόντια μικρού πλάτους στην πρόσθια όψη ενώ στην οπίσθια και τις δύο πλαϊνές μεγαλύτερου μήκους με δέκα (10) τριγωνικές απολήξεις: στις πλαϊνές όψεις ανά μία και στην οπίσθια δύο κεντρικές επιμηκέστερες των υπολοίπων. Εκατέρωθεν των δύο τελευταίων συστάδα των τριών, εκ των οποίων οι δύο ακραίες βραχύτερες. Η εξωτερική επιφάνεια του κράνους κατάκοσμη από έντυπη και εγχάρακτη διακόσμηση εντός οκτάκτινου αστεριού [ιππείς, ελέφαντες, αγριόχοιροι(;), μεμονωμένες ανθρώπινες μορφές, σχηματοποιημένα φυτικά κοσμήματα, σκηνές κυνηγιού κ.ά.]. Στα διαμορφούμενα από τις ακτίνες διάχωρα επαναλαμβάνεται ανθεμωτό κόσμημα. Στα ελάσματα του κατακόρυφου προστατευτικού στελέχους δε διακρίνεται διακόσμηση.Το κάτω μέρος του κράνους περιθέει ζώνη, η οποία περιέχει εναλλασσόμενα κυκλικά και επιμήκη με καμπύλες στενές πλευρές ενεπίγραφα πλαίσια. Ολόκληρη η εσωτερική επιφάνεια του κράνους διατηρεί υφασμάτινη επένδυση ερυθρού χρώματος. Ινδοπερσικού τύπου khula khud με εξαιρετικής τέχνης, λεπτομερή διάκοσμο. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Lesbos (EN)

Κράνος τύπου Khula Khud (EL)
Khula Khud helmet (EN)

Χάλυβας (EL)
Steel (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου (EL)

Διάμετρος: 17.7 εκ. Ύψος: 54.0 εκ. (EL)


1701 AD - 1899 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

PDCGUI



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.