Ενεπίγραφο αναθηματικό βάθρο ...''ΑΚΤΙΑΔΙ - ΙΘ''

Ενεπίγραφο αναθηματικό βάθρο ...''ΑΚΤΙΑΔΙ - ΙΘ''
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ενεπίγραφο αναθηματικό βάθρο ...''ΑΚΤΙΑΔΙ - ΙΘ'' (EL)
Inscribed dedicatory socle...''ΑΚΤΙΑΔΙ - ΙΘ'' (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)
Λίθινο ενεπίγραφο αναθηματικό βάθρο από ασβεστόλιθο, ορθογωνίου σχήματος, το οποίο φέρει αποκρούσεις στην άνω δεξιά γωνία της εμπρόσθιας όψης. Η κύρια όψη είναι πολύ καλά κατεργασμένη με το βελόνι και σώζει εγχάρακτη την επιγραφή σε οκτώ στίχους: Η ΠΟΛΙΣ Η ΝΕΙΚ /ΟΠΟΛΕΙΤΩΝΝ / ΕΙΚΟΜΗΔΗΝΝ /ΕΙΚΟΜΗΔΟΥΣ/ΝΕΙΚΗΣΑΝΤΑΑ / ΚΤΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ / ΠΑΙΔΑΣ ΣΤΑΔΙΝ / ΑΚΤΙΑΔΙ - ΙΘ . Το βάθρο φέρει στη βάση τετράγωνο τόρμο πλευράς 0,04μ. Στην πάνω επίπεδη επιφάνεια φέρει επίσης τετράγωνο τόρμο πλευράς 0,06μ. με μικρή αύλακα μολυβδοχόησης, ενώ στη δεξιά κάθετη πλευρά σώζει ορθογώνιο τόρμο μήκους 0,07μ.Ο Νικομήδης, όνομα που πρώτη φορά απαντάται στην προσωπογραφία της Νικοπόλεως, νίκησε στα 19α Μεγάλα Άκτια και συγκεκριμένα στο αγώνισμα του σταδίου στην κατηγορία των παίδων. Πρόκειται για τα νέα ή τα εν Νικοπόλει Άκτια, τους αθλητικούς αγώνες που καθιέρωσε ο Αύγουστος αναδιοργανώνοντας τους παλαιούς αγώνες των Ακαρνάνων. Το στάδιον, είναι αγώνας δρόμου μήκους ενός σταδίου και ο Νικομήδης στην κατηγορία των παίδων, στην οποία συμμετείχε, πρέπει να ήταν ηλικίας 13-16 ετών. Όσον αφορά στην 19η Ακτιάδα (ΑΚΤΙΑΔΙ ΙΘ), στην οποία και συμμετείχε ο Νικομήδης, πρέπει να συμπίπτει με το έτος 48 μ.Χ. Η αγωνιστική επιγραφή είναι η πρώτη γνωστή, που αναφέρει Νικοπολίτη Ακτιονίκη και εντοπίζεται στα ερείπια της πόλης, που φιλοξενούσε τους αγώνες. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Preveza (EN)

Βάθρο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Socle (EN)

Ασβεστόλιθος (EL)
Limestone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)

Πλάτος: 42.5 εκ. Ύψος: 65.4 εκ. (EL)


1 AD - 100 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

N71ANE



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.