Εικονιστική κεφαλή του Αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου

Εικονιστική κεφαλή του Αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Εικονιστική κεφαλή του Αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου (EL)
Head of portrait bust of Octavianus Augustus (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)
Μαρμάρινη εικονιστική κεφαλή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου (27 π.Χ.-14 μ.Χ.). Λείπει το μεγαλύτερο τμήμα της μύτης και μικρά τμήματα των αυτιών. Έχει ελάχιστα απολεπίσματα στην κόμη και ιζήματα κατά τόπους στην επιφάνειά του. Η κοντή κόμη χωρίζεται σε καμπύλους και μηνοειδείς αντιθετικούς βοστρύχους, που φέρονται προς τα εμπρός και καλύπτουν σε ίσια γραμμή το πάνω μέρος του μετώπου με φορά προς τα αριστερά, σχηματίζοντας δύο τριγωνικά ανοίγματα. Το μέτωπο ψηλό και πλατύ είναι ελαφρώς διογκωμένο πάνω από τις κόγχες των ματιών. Τα μάτια είναι μικρά σε σύγκριση με τις μεγάλες επιφάνειες του προσώπου και παρουσιάζουν κάποια ασυμμετρία, καθώς η κόγχη του δεξιού ματιού είναι βαθύτερη. Στις εσωτερικές γωνίες των ματιών διακρίνεται ο κανθός. Το βλέμμα εστιάζεται ίσια μπροστά σε ορισμένη κατεύθυνση (μετωπική εργασία). Οι παρειές είναι μαλακά πλασμένες με πλατύτερη ελάχιστα τη δεξιά. Η στοματική σχισμή που διαχωρίζει τα χείλη είναι φαρδιά και στις γωνίες απολήγει σε κοιλότητες, που δίνουν την εντύπωση ότι οι άκρες των χειλιών τείνουν προς τα άνω. Μια βαθιά γραμμή διαχωρίζει το κάτω χείλος από το μικρό σαγόνι. Το πορτραίτο διακρίνεται από μεγάλες επίπεδες επιφάνειες. Η επιδερμίδα αποδίδεται λεία, χωρίς καμία ρυτίδα έκφρασης και χωρίς καμία κίνηση των μυών να διασπά το πρόσωπο. Ψηλός λαιμός που χαράσσεται από δύο ανεπαίσθητες οριζόντιες ρυτίδες, ενώ υπάρχει διόγκωση των μυών (πιο διογκωμένος ο αριστερός) καθώς η κεφαλή στρέφεται ανεπαίσθητα προς τα δεξιά. Το κεφάλι είναι απόδοση του τύπου Primaporta. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Preveza (EN)

Προτομή εικονιστική ανδρικής μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Male portrait bust (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)

Πλάτος: 22.0 εκ. Ύψος: 40.0 εκ. (EL)


50 BC - 100 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

EC5FLD



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.