Ημικυλινδρικό μονολιθικό βάθρο

Ημικυλινδρικό μονολιθικό βάθρο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ημικυλινδρικό μονολιθικό βάθρο (EL)
Semi-cylindrical monolithic socle (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)
Μαρμάρινο, μονολιθικό, ημικυλινδρικό βάθρο με ανάγλυφη αρχαϊστική παράσταση δέκα ηρώων και θεών του ελληνικού πανθέου και επίστεψη με ανάγλυφη φυτική διακόσμηση από εναλλασσόμενα άνθη λωτού και ανθέμια. Η επίστεψη σώζεται σε τρία συνανήκοντα θραύσματα. Το μέτωπό της φέρει ανάγλυφη φυτική διακόσμηση από εννέα ανθέμια εναλλασσόμενα με άνθη λωτού. Το κάθε ανθέμιο αποτελείται από έντεκα πέταλα το οποίο υπερέχει αισθητά των πλευρικών, που κάμπτονται ελαφρώς προς τα κάτω. Τα σέπαλα του άνθους λωτού επιμηκύνονται και κάμπτονται αντιθετικά, σχηματίζοντας ημικυκλικό περίβλημα για το ανθέμιο, από το κατώτερο τμήμα του οποίου εκφύονται βλαστοί που ελίσσονται αντιθετικά και περιβάλλουν το άνθος λωτού. Το κατώτερο τμήμα του βάθρου περιτρέχει ζώνη διακοσμημένη με σύνθετο πλοχμό, ύψους 0,075 μ. που συνίσταται από οφθαλμούς (διαμ. 0,015μ.) από τους οποίους ξεκινούν συστρεφόμενοι πλόκαμοι. Στη ζώνη του πλοχμού, που πλαισιώνεται στα δύο άκρα του βάθρου από δύο ανθέμια με πέταλα καμπτόμενα ελαφρώς προς τα κάτω, παρατηρούνται μικρές αποκρούσεις. Η κύρια παράσταση - ζωφόρος πλαισιώνεται από δύο ανάγλυφες ταινίες ύψους 0,02 μ., εκ των οποίων η κατώτερη υποδηλώνει το έδαφος έδρασης των δέκα μορφών. Απόκρουση παρατηρείται στο ανώτερο τμήμα της ζωφόρου και ιζήματα στην επιφάνεια του βάθρου. Απεικονίζονται οι κάτωθι μορφές: Ο Απόλλωνας στραμμένος προς τα αριστερά, κρατά τη λύρα με το αριστερό χέρι και πλήκτρον με το δεξί. Φέρει αρχαϊστική κόμμωση με μακρούς κυματοειδείς βοστρύχους. Διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Παρατηρείται απόκρουση στη μύτη. Χαρακτηριστική είναι και η αντίρροπη κίνηση της μορφής με το δεξί χέρι προς τα εμπρός και προβαλλόμενο το αριστερό πόδι. Φέρει ένδυμα ζωσμένο στη μέση, που αφήνει γυμνό το δεξιό ώμο. Η λύρα απεικονίζεται προς τα έξω, ενώ διακρίνονται οι βραχίονες και η εγκάρσια ημικυλινδρική ράβδος, ο ζυγός του οργάνου. Μικρές αποκρούσεις παρατηρούνται στο ανάγλυφο της μορφής. Η Άρτεμις είναι στραμμένη προς τα αριστερά κι αυτή. Φέρει με το αριστερό χέρι κεκαμμένο το τόξο, ενώ τμήμα της φαρέτρας προβάλλει πάνω από το δεξί ώμο της μορφής. Η κόμη της κεφαλής συνίσταται από κυματοειδείς βοστρύχους. Φορά ποδήρη χιτώνα και ιμάτιο. Η κόμμωση της κ (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Preveza (EN)

Βάθρο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Socle (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)

Διάμετρος: 99.0 εκ. Ύψος: 71.0 εκ. (EL)


29 BC - 27 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

7LB0G3



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.