Άγαλμα ιστάμενης γυναικείας μορφής στηριγμένης σε στήλη, αντωνίνιας παράδοσης

Άγαλμα ιστάμενης γυναικείας μορφής στηριγμένης σε στήλη, αντωνίνιας παράδοσης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Άγαλμα ιστάμενης γυναικείας μορφής στηριγμένης σε στήλη, αντωνίνιας παράδοσης (EL)
Statue of standing female figure lean on a column (Antonina tradition) (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)
Ρωμαϊκό άγαλμα, μικρότερο του φυσικού μεγέθους, ιστάμενης γυναικείας μορφής που στηρίζεται σε στήλη. Από λευκό μάρμαρο. Το άγαλμα είναι ελλιπές ως προς το κεφάλι, το λαιμό, το αριστερό χέρι από την αρχή του πήχη και κάτω, τα πόδια από την αρχή του αστραγάλου και κάτω, καθώς και το κατώτερο μέρος της συνανήκουσας στήλης. Σώζεται ο κορμός από τη βάση του λαιμού ως την αρχή των ποδιών με εμφανή κάμψη προς τα δεξιά, γεγονός που φανερώνει ότι το σώμα στηρίζεται αφενός στην στήλη και αφετέρου στο δεξί στάσιμο σκέλος, ενώ το αριστερό προτάσσεται ελαφρώς και λοξά δίνοντας την αίσθηση πως είναι άνετο. Η μορφή φορά εξωτερικά ποδήρες ιμάτιο, το οποίο είναι λοξά περασμένο πίσω από τον κορμό. Η παχιά δέσμη των πτυχώσεων του ιματίου ξεκινά από την ανώτερη επιφάνεια της στήλης, όπου έχει εναποθετηθεί ώστε να στηρίζεται άνετα ο αριστερός βραχίονας, περιζώνει το πίσω μέρος του κορμού στο ύψος των γλουτών, διασχίζει λοξά το εμπρόσθιο τμήμα του κάτω κορμού, καλύπτοντας το δεξί σκέλος και απολήγει μέσω του αριστερού χεριού που το ανασηκώνει ελαφρώς κάθετα κατά μήκος του αριστερού σκέλους της μορφής, ακολουθώντας άκαμπτα τη στάση της. Το ιμάτιο τονίζει έτσι το περίγραμμα του σώματος και ακολουθεί τη στάση του. Λοξές έντονες πτυχώσεις σχηματίζονται γύρω από το προβαλλόμενο αριστερό γόνατο και πολύ αραιές πτυχές αποδίδονται στο πίσω μέρος του σώματος. Κάτω από το ιμάτιο η μορφή φορά λεπτό χιτώνα, που διακρίνεται στο άνω - ακάλυπτο από το ιμάτιο - μέρος του κορμού. Ο χιτώνας αφήνει να διαγραφούν πλαστικά οι μαστοί σχηματίζοντας πτυχώσεις σχήματος U ανάμεσά τους και αραιές λοξές πτυχώσεις γύρω από τον αριστερό μαστό. -Διακρίνονται οι ανατομικές λεπτομέρειες του στήθους και των μυών της κοιλιάς. Ο δεξιός βραχίονας της μορφής ανασηκώνει ελαφρώς το ένδυμα. Στην συνανήκουσα στήλη παριστάνεται γυναικεία μορφή μετωπικά ιστάμενη με ανασηκωμένους τους βραχίονες στο ύψος του στήθους, η οποία φέρει πίλο στο κεφάλι και ποδήρες χιτώνα. Οι βόστρυχοι της κόμης της μορφής είναι ομοιόμορφα τοποθετημένοι στους ώμους. Ο παραπάνω εικονογραφικός τύπος βρίσκει παράλληλα σε αγαλματίδια της ύστερης ελληνιστικής εποχής όπως για παράδειγμα σε ένα αγαλματίδιο από την αθηναϊκή αγορά : Limc II, X, Aphrodite nr. 314. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Preveza (EN)

Άγαλμα γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statue of a female figure (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)

Πλάτος: 39.0 εκ. Ύψος: 106.0 εκ. (EL)


151 AD - 200 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

7XL6YH



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.