Λίθινη οστεοθήκη που επαναχρησιμοποιήθηκε ως γούρνα, ενεπίγραφη

Λίθινη οστεοθήκη που επαναχρησιμοποιήθηκε ως γούρνα, ενεπίγραφη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λίθινη οστεοθήκη που επαναχρησιμοποιήθηκε ως γούρνα, ενεπίγραφη (EL)
Inscribed stone ossuary reused as a tub (EN)

Οστεοθήκη από λάρτιο λίθο (δηλ. γκριζωπό κρυσταλλικό ασβεστόλιθο Ρόδου). (Δεν σώζεται το κάλυμμά της). Κατά τη δεύτερη χρήση της, ως γούρνα, χαράχτηκε η επιγραφή ΠΛΗΝΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ CΑC . Σώζεται συγκολλημένη από 6-7 τμήματα και ελλιπής κατά τμήμα της μίας στενής πλευράς της. Φέρει αποκρούσεις, ιδίως στις γωνίες, το περιχείλωμα και τα πόδια. Χείλος νερογλυμμένο. Κιβωτιόσχημη, με τέσσερα (4) χαμηλά πόδια στις γωνίες της βάσης της. Το κατώτερο τμήμα των τοιχωμάτων, μεταξύ των ποδιών, λαξεύεται λοξότμητο. Στο χείλος χαμηλή "πατούρα" (περιχείλωμα), για την καλύτερη εφαρμογή του καλύμματος. Καλά λειασμένες όλες οι ορατές επιφάνειες και το χείλος. Αδρότερα ειργασμένο, αλλά αρκετά επιμελημένο, το εσωτερικό, εντονότερα ακόμα η επιφάνεια έδρασης. Η επιγραφή έχει χαραχτεί σε έναν (1) στίχο, στο μέσον του ύψους της μίας μακριάς πλευράς και καταλαμβάνει όλο το μήκος της. Το κείμενο τονίζεται. Εκατέρωθεν αυτού, από ένα εγχάρακτο διακοσμητικό κόσμημα (σταυρός και ελικοειδής μίσχος). Μεταξύ των λέξεων, μικρά τρίγωνα. Γράμματα ύψους 2,8 εκ., επιμελημένα, καλλιγραφικά, με ακρέμονες. Κεντρικά, στο κατώτερο τμήμα της ενεπίγραφης όψης, έχει διανοιχθεί μικρή κυκλική οπή, για την απορροή του νερού που συλλεγόταν στο εσωτερικό της οστεοθήκης-γούρνας. Την οπή περιβάλλει σχηματοποιημένος εγχάρακτος ρόδακας. Χρονολόγηση που κυμαίνεται από τους προχριστιανικούς έως και τους μεταχριστιανικούς χρόνους. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Οστοθήκη (EL)
Ossuary (EN)

Ασβεστόλιθος κρυσταλλικός (EL)
Crystal limestone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 29.0 εκ. Μήκος: 39.0 εκ. Ύψος: 21.0 εκ. (EL)


300 BC - 1799 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

DGXUT8



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.