Πήλινη γυναικεία προτομή

Πήλινη γυναικεία προτομή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινη γυναικεία προτομή (EL)
Clay bust of female figure (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (EL)
Πήλινη γυναικεία προτομή. Σώζεται έως το ύψος του θώρακα, ακέραιη. Η μορφή παριστάνεται κατενώπιον, το κεφάλι είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα δεξιά. Το πρόσωπο είναι ελλειψοειδές με ευδιάκριτα χαρακτηριστικά. Τα μάτια είναι αμυγδαλόσχημα, τα χείλη σαρκώδη και αρκετά φθαρμένα, η μύτη ευθύγραμμη και κάπως αποκρουσμένη. Το μέτωπο είναι χαμηλό και επίπεδο, το πιγούνι τριγωνικό, η δεξιά παρειά πιο επίπεδη από την αριστερή. Η κόμη περιβάλλει το πρόσωπο και χωρίζεται στη μέση. Οι βόστρυχοι αποδίδονται με συνεχείς εγχαράξεις και είναι αποκρουσμένοι στο ύψος των αυτιών. Στο κεφάλι η γυναίκα φοράει ψηλό πόλο με διακόσμηση από συνεχείς παράλληλες αυλακώσεις. Στο πάνω μέρος του πόλου μικρή διαμπερής οπή αερισμού, ενώ στην πίσω όψη υπάρχει μεγάλη τριγωνική οπή. Λόγω της φθοράς δε διακρίνεται κάποιο είδος ενδύματος, πιθανότατα φορούσε χιτώνα. Φέρει αποκρούσεις κατά τόπους το μη συμπαγές ειδώλιο, ιδιαίτερα στο πάνω μέρος του πόλου. Ο πηλός είναι ερυθρωπός, χονδρόκοκκος με κάποιες προσμείξεις. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Karditsa (EN)

Προτομή γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Bust of a female figure (EN)

Πηλός ερυθρός (EL)
Red clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (EL)

Πλάτος: 14.7 εκ. Ύψος: 16.7 εκ. (EL)


450 BC - 351 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

EIW54F



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.