Εφυαλωμένο πινάκιο από τη Ντόλιανη

Εφυαλωμένο πινάκιο από τη Ντόλιανη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Εφυαλωμένο πινάκιο από τη Ντόλιανη (EL)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Πήλινο εφυαλωμένο και επιχρυσωμένο πινάκιο, συγκολλημένο και συμπληρωμένο εν μέρει και ελλιπές σε τμήμα της περιφέρειας. Βάση υψηλή δακτυλιόσχημη συγκρατεί τοιχώματα κοίλα ελαφρώς υπερυψωμένα που καταλήγουν σε χείλος εξωστρεφές και συγκλίνον ελαφρώς προς τα κάτω. Η διακόσμηση πολύχρωμη σε λευκό βάθος διευθετείται σε τέσσερις ζώνες. Στον πυθμένα φέρει παράσταση γρύπα σε κατατομή προς αριστερά με ανασηκωμένο το μπροστινό δεξί πόδι. Τα φτερά και ο λαιμός είναι ριγέ με λευκές και καφέ ταινίες σε εναλλαγή. Στη βάση του φτερού φέρει δικτυωτό πλέγμα και πάνω από αυτό λεπτή ζώνη με στιγμές. Ζώνη με κυκλίσκους και τονισμένο κέντρο φέρει στη βάση του λαιμού ενώ το σώμα καλύπτεται από μπλε και καφέ χρώμα με κόκκινες λεπτομέρειες. Ο γρύπας αποδίδεται με σχέδιο υψηλής ποιότητας και απεικονίζεται σε λευκό βάθος με κόκκινες στιγμές. Στην περιφέρεια λεπτή ταινία μπλε χρώματος. Κάτω από το χείλος ζώνη με επάλληλους ρόμβους που εγκλείουν μικρούς σταυρούς. Το χείλος καλυμμένο με μπλε χρώμα. Όλα τα σχέδια φέρουν έντονο μαύρο περίγραμμα ενώ η εσωτερική επιφάνεια καλύπτεται από χρυσή σκόνη απολεπισμένη κατά τόπους. Εξωτερική επιφάνεια άβαφη. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Πινάκιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Tray (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Διάμετρος: 9.0 εκ. Ύψος: 4.2 εκ. (EL)


900 AD - 1099 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

5U4P0L



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.