δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε το ψηφιακό αρχείο του τεκμηρίου*
Σκηνικό ελληνικού θεάτρου σκιών. Ζωγραφική σε πανί. Τα σκηνικά ως έργα μεγάλης κλίμακας, απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από τον καλλιτέχνη. Οι καραγκιοζοπαίχτες τα κατασκευάζουν µε χαρτόνι ή πανί ζωγραφισμένο, άλλοτε µόνοι τους και άλλοτε ζητώντας τη βοήθεια ενός ειδικότερου ζωγράφου. Από τους παλιότερους καραγκιοζοπαίχτες ο Φ. Ράμμος θεωρείται ως ο κατεξοχήν επιτυχημένος ζωγράφος σκηνικών. Τα σκηνικά, δισδιάσταστα -και συχνά µη ρεαλιστικά- είναι μοναδικά για την ευρηματικότητά τους και την πρόσμιξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων. Μέσα από τα σκηνικά διασώζονται κτήρια τα οποία δεν υπάρχουν πια, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο σκηνικό εικονίζεται συνοικία µε το χαρακτήρα της Πλάκας. Γράφει: "ΠΟΛΙΤΙΑ" (στο κάτω μέρος). Πρόκειται για µία σχεδόν φυσιοκρατική απεικόνιση. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται νεοκλασικό διώροφο σπίτι, και ακολουθεί σειρά διώροφων σπιτιών εκατέρωθεν δρόμου που οδηγεί σε λόφο. Ο δημιουργός καταβάλλει προσπάθεια πιστής απόδοσης των αρχιτεκτονικών όγκων και αποδίδει µε ζωηρούς χρωματισμούς, ιδιαίτερη επιμέλεια και νατουραλισμό τις λεπτομέρειες του κτηρίων, αποδίδοντας µε επιτυχία την προοπτική του χώρου.
(EL)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.