Λαϊκός Χορός
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λαϊκός Χορός (EL)

Ράμμος Φώτης (EL)
Rammos Fotis (EN)

Ρεκλάµα θεάτρου σκιών µε θέµα : Λαϊκός χορός. Η ρεκλάµα του Ράµµου είναι διακοσµητική (πιθανόν για το στολισµό του θεάτρου). Τα έντονα περιγράµµατα και τα ζωηρά χρώµατα -µπλε, κόκκινο, κίτρινο, λευκό- είναι αναγκαία για τη ζωγραφική των αφισών, ώστε να διακρίνονται από απόσταση. Εικονίζεται λαϊκός χορός όπου παρελαύνουν όλοι οι ήρωες του θεάτρου σκιών, πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, πρόσωπα εµνευσµένα από κωµικά και ιστορικά έργα (π.χ.αρχαίοι Έλληνες, βυζαντινοί ήρωες κ.ά.). Η σκηνή διαδαρµατίζεται σε ταβέρνα (µε πατάρι). Χαρακτηριστικός ο διάκοσµος του χώρου µε βαρέλια κρασιού ολόγυρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ανάµεσα στα πρόσωπα ο ζωγράφος Φ. Ράµµος αποτυπώνει τον εαυτό του (πίσω από τον "Κολώνα", τον πολύ ψηλό ήρωα του θεάτρου σκιών), καθώς και δύο ακόµα καραγκιοζοπαίχτες, τον Καράµπαλη και τον Κορφιάτη, στο δεξί µέρος του έργου, πλάι από την πόρτα. Ο Φ. Ράµµος αποδίδει γλαφυρά τη χαρούµενη ατµόσφαιρα που επικρατεί, ενώ παράλληλα παραδίδει πλήθος πληροφοριών σχετικά µε τους ήρωες του θεάτρου σκιών που απεικονίζονται σε µια ιδιαίτερα διασκεδαστική συνύπαρξη, καθώς και για τα λαϊκά θεάµατα και τους τρόπους διασκέδασης της εποχής (π.χ. µαϊµουδιάρης µε µαϊµού, χορεύτρια, µουσικοί). (EL)
Φορέας προστασίας: Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)
Archaeological Service / Museum: Museum of Modern Greek Culture (EN)

Αφίσα (EL)
Wallpaper (EN)

Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)

Πλάτος: 60.0 εκ. Μήκος: 97.0 εκ. (EL)


1901 AD - 1999 AD



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

HBAMYU



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.