Γκραβούρα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Γκραβούρα (EL)

Φορέας προστασίας: Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)
Χαρακτικό (γκραβούρα) έγχρωμη. Απεικονίζει τα αποδυτήρια του χαμαμ. Επιγραφή: "Outer Cooling Room of the Bath". Ζωγράφος: T. Allom, Χαράκτης: T. A. Prior. Το μεγαλύτερο τμήμα της σύνθεσης καταλαμβάνεται από μια εσωτερική κυκλική αυλή με σιντριβάνι. Περιβάλλεται από μια στοά οριοθετούμενη από μια τοξοστοιχία με τα χαρακτηριστικά ισλαμικά τόξα. Ο ζωγράφος εστιάζει το ενδιαφέρον του στην αρχιτεκτονική του χώρου, την οποία αποδίδει με λεπτομερειακή σχεδίαση. Ο διάχυτος φωτισμός τονίζει εναργέστερα κάποιες λεπτομέρειες, όπως η ανάγλυφη διακόσμηση του σιντριβανιού. Τα επιμέρους θέματα προσδίδουν μια ηθογραφική διάσταση: αριστερά στο πρώτο πλάνο, ένας άνδρας εξυπηρετείται από έναν ημίγυμνο υπηρέτη που φέρνει ένα δίσκο με φρούτα. Στοιχεία όπως τα ρούχα δεξιά που αποτελούν μια νεκρή φύση, τα τσόκαρα (ξύλινα παπούτσια λουτρού) μπροστά στο κέντρο, πιστοποιούν την ακρίβεια της απεικόνισης και τη γνησιότητα της μαρτυρίας του καλλιτέχνη. (EL)
Archaeological Service / Museum: Museum of Modern Greek Culture (EN)

Έργο χαρακτικής (EL)
Engraving (EN)

Χαρτί (EL)
Paper (EN)

Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)

Πλάτος: 35.0 εκ. Μήκος: 40.0 εκ. (EL)


1801 AD - 1899 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

UI85S3



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.