Λίθινη μήτρα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λίθινη μήτρα (EL)
Stone mould (EN)

Λίθινη μήτρα. Από ιλυόλιθο. Παραλληλόγραμμου σχήματος. δύο επιφάνειές της διατηρούνται οκτώ έγγλυφοι τύποι κοσμημάτων. Στη μία επιφάνεια διατηρούνται δύο διαφορετικού μεγέθους εγχάρακτοι κύκλοι με εγχάρακτο αλυσιδωτό κόσμημα στην περιφέρεια και αβαθή οπή στο κέντρο. Στην ίδια επιφάνεια κοίλανση για την κατασκευή σταυρόσχημης χάντρας με την αντίστοιχη χοάνη έγχυσης του μετάλλου. Στη μία άκρη της ίδιας όψης δεύτερη χοάνη για την έγχυση του μετάλλου στους κύκλους. Στη μία γωνία διαμπερής οπή, πιθανότατα για τη στερέωση της μήτρας. Η δεύτερη επιφάνεια είναι πολύ φθαρμένη. Διατηρούνται τρεις ισομεγέθεις κύκλοι με αβαθή οπή στο κέντρο και δύο κοιλάνσεις, μία για την κατασκευή ράβδου και μία για ανάγλυφο έλασμα ως εξάρτημα περιδεραίου. Στην όψη αυτή σώζονται τέσσερα ανεξάρτητα μεταξύ τους αυλάκια χοάνης για την έγχυση του μετάλλου. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε είναι της "έγχυσης μετάλλου σε διπλό περίβλημα" και μάλιστα σε πολύπλοκη εκδοχή της, με ταυτόχρονη χρήση για περισσότερα του ενός αντικείμενα. Χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την κατασκευή χάλκινων κοσμημάτων. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Magnesia (EN)

Μήτρα (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Mould (EN)

Ιλυόλιθος (EL)
Siltstone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας (EL)

Πλάτος: 5.2 εκ. Μήκος: 8.2 εκ. (EL)


1400 BC - 1050 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

SL42MC



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.