Μελαμβαφής ασκός
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μελαμβαφής ασκός (EL)
Black glazed askos (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (EL)
Μελαμβαφής ασκός. Γάνωμα ανομοιόμορφο καστανέρυθρο. Αποσπασματικός. Ελλιπής ως προς τμήμα του σώματος, της βάσης και της λαβής. Πεπιεσμένο σώμα, στο άνω τμήμα του οποίου σχηματίζεται κάθετος ψηλός δακτύλιος που περικλείει πέντε διαμπερείς οπές. Πρόκειται για ηθμωτό ασκό, καθώς από το σημείο αυτό θα εισαγόταν το υγρό, ενώ ο κάθετος δακτύλιος δεν επιτρέπει να χυθεί το υγρό εξωτερικά. Στο σώμα φύεται ψηλό στόμιο με έξω νευον, αποκλίνον περιχείλωμα. Ακόμη διατηρεί τμήμα της δακτυλιόσχημης λαβής. Η λαβή έφερε τρεις αυλακώσεις. Βάση δισκοειδής. Εξωτερικά καλύπτεται ολόκληρος από ανομοιόμορφο καστανέρυθρο γάνωμα, εκτός από την επίπεδη επιφάνεια έδρασης. Εσωτερικά έχει κατά τόπους χυθεί γάνωμα, πιθανώς λόγω εμβάπτισης του αγγείου. Πηλός κιτρινέρυθρος (HUE 7.5YR 6/6) ανομοιόμορφος, έως γκριζωπός (HUE 7.5YR 6/2). (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Karditsa (EN)

Ασκός (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Askos (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (EL)

Διάμετρος: 7.65 εκ. Ύψος: 7.0 εκ. (EL)


425 BC - 320 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

9JVCNF



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.