Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά

Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά (EL)
Clay lamp from Mazarakia (EN)

Συγκολλημένος μονόμυξος λύχνος από πορτοκαλόχρωμο πηλό. Στο δίσκο, που διαχωρίζεται από τον ώμο με αυλάκωση και πλαστικό δακτύλιο, παριστάνεται φτερωτός Πήγασος έτοιμος να πετάξει. Κάτω από αυτόν δηλώνεται η γραμμή του εδάφους. Η οπή πληρώσεως βρίσκεται κάτω από την κοιλιακή χωρά του ζώου. Ο ώμος είναι πλατύς και κοσμείται στην περιφέρειά του με γλωσσωτά εμπίεστα κοσμήματα. Ο μυκτήρας είναι βραχύς με ημικυκλική απόληξη. Στη γένεσή του κοσμείται με απλοποιημένους γραμμικούς έλικες με ημικυκλικό σχήμα που σταματούν εκεί οπού αρχίζει η καμπύλη της μύξας. Το εξωτερικό άκρο των ελίκων κοσμείται με πλαστικό ημισφαιρικό έξαρμα.Η μικρή οπή της θρυαλλίδας βρίσκεται ανάμεσα στις έλικες. Στο πίσω μέρος, κάθετη δακτυλιόσχημη λαβή. Την επιφάνειά της διατρέχει πλαστική ταινία. Το ένα άκρο της λαβής απολήγει κάθετα στον ώμο ενώ το άλλο στο σώμα του λύχνου. Σώμα κωνικό, κυρτό προς τα πάνω. Η στρογγυλή βάση είναι ελαφρώς κοίλη και ορίζεται από αυλάκωση στην περιφέρεια. Λείπει μικρό τμήμα από τον δίσκο και τη βάση. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Λύχνος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Lamp (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Διάμετρος: 4.6 εκ. Μήκος: 10.6 εκ. Ύψος: 4.3 εκ. (EL)


81 AD - 121 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

ICRGUD



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.