Πήλινος ερυθροβαφής λύχνος από το Δυμόκαστρο

Πήλινος ερυθροβαφής λύχνος από το Δυμόκαστρο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινος ερυθροβαφής λύχνος από το Δυμόκαστρο (EL)
Clay red painted lamp from Dymokastro (EN)

Ερυθρόχρωμος λύχνος. Συγκολλημένος από πολλά τεμάχια και συμπληρωμένος. Βάση δισκοειδής άτεχνη διαχωρίζεται από το σώμα με ρηχή αυλάκωση ενώ στο κέντρο της αθέατης επιφάνειας φέρει κυκλική οπή που οφείλεται σε σπάσιμο. Σώμα με κάθετα τοιχώματα και ελαφρώς κοίλο δίσκο με ανάγλυφη διακόσμηση σε δυο ζώνες. Στην περιφέρεια περιτρέχεται από διακοπτόμενους αστραγάλους ενώ στο μέσον του δίσκου γύρω από το καμπύλο περιχείλωμα και την οπή πλήρωσης διπλή στεφάνη με φύλλα σε αντίθετη φορά. Οι δυο ζώνες διαχωρίζονται μεταξύ τους από περιμετρική αυλάκωση. Η ζώνη των αστραγάλων καταλήγει σε κεφαλές Σατύρων που πλαισιώνουν τη γένεση της μύξας. Η άνω επιφάνεια του μυκτήρα διατρέχεται από τρεις κατά μήκος αυλακώσεις μεταξύ δυο ελίκων σπείρας. Μυκτήρας βραχύς με τραπεζιόσχημη απόληξη και κυκλική οπή καύσης. Στο πίσω μέρος του λύχνου διατηρείται τμήμα της κάθετης ταινιωτής δακτυλιόσχημης λαβής με τις κατά μήκος ραβδώσεις. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Λύχνος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Lamp (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Μήκος: 9.8 εκ. (EL)


50 BC - 1 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

XIC8HI



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.