Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά

Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά (EL)
Clay lamp from Mazarakia (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Μόνωτος, μονόμυξος λύχνος από ανοιχτό κιτρινωπό πηλό. Σώζεται σχεδόν ακέραιος. Λείπει μόνο μικρό τμήμα της λαβής. Σε όλη την επιφάνεια του σώζονται έντονα ίχνη ερυθρού γανώματος. Στο δίσκο, που περιβάλλεται από αυλάκωση και πλαστική ταινία, απεικονίζεται φτερωτή Νίκη σε όρθια στάση, στραμμένη προς τα αριστερά, να κρατάει δάδα. Ανάμεσα στη δάδα και τη Νίκη, κάπως έκκεντρα, βρίσκεται η οπή πληρώσεως. Ο ώμος είναι ακόσμητος, με ελάχιστη κλίση προς τα κάτω, καταλήγει σε έλικες που φθάνουν εκεί όπου αρχίζει η καμπύλη της μύξας. Τα άκρα των ελίκων στρέφονται προς τα μέσα δημιουργώντας ένα πλαστικό ημισφαιρικό έξαρμα. Η μικρή οπή της θρυαλλίδας βρίσκεται ανάμεσα στις έλικες. Ο μυκτήρας έχει ημικυκλική απόληξη. Στο πίσω μέρος του λύχνου βρίσκεται η κάθετη δακτυλιόσχημη λαβή, η οποία κοσμείται εξωτερικά με δυο παράλληλες αυλακώσεις. Το σώμα είναι κωνικό. Η στρογγυλή βάση είναι ελαφρώς έξεργη και ορίζεται από την αυλάκωση στην περιφέρεια. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Λύχνος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Lamp (EN)

Πηλός κίτρινος ανοικτός (EL)
Light yellow clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Διάμετρος: 4.5 εκ. Μήκος: 11.6 εκ. Ύψος: 4.4 εκ. (EL)


81 AD - 121 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

8O5ZWF



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.