Καραγκιόζης παπάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΚαραγκιόζης παπάς (EL)

Αθηναίος Μάνθος (EL)
Athenaios Manthos (EN)

Φορέας προστασίας: Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)
Φιγούρα του Θεάτρου Σκιών. Δύο κομμάτια. Παριστάνει τον Καραγκιόζη μεταμφιεσμένο σε παπά. Το ένα πόδι ματισμένο. Εργαλείο του Μάνθου Αθηναίου. Από τη φιγούρα λείπει το μακρύ χέρι, καθώς είναι πιθανόν o καραγκιοζοπαίχτης Μάνθος Αθηναίος να χρησιμοποιούσε ως εξάρτημα το ίδιο χέρι και να το προσάρμοζε σε διάφορες φιγούρες που απεικονίζουν τον Καραγκιόζη. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο, λόγω συχνής χρήσης ή γενικότερων φθορών, να καταστράφηκε ο σύνδεσμος μεταξύ χεριού και σώματος, με συνέπεια την απώλεια του χεριού. Ο Αθηναίος χρησιμοποιεί πατρόν για να αποτυπώσει το βασικό σχέδιο της φιγούρας και στη συνέχεια το εμπλουτίζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει κάθε φορά ο ρόλος. Αδρές, χοντρές και γρήγορες πινελιές, όχι έμφαση στη λεπτομέρεια. (EL)
Archaeological Service / Museum: Museum of Modern Greek Culture (EN)

Φιγούρα θεάτρου σκιών (EL)
Shadow theater figure (EN)

Ζελατίνα (EL)
Gelatin (EN)

Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)

Πλάτος: 21.0 εκ. Μήκος: 60.0 εκ. (EL)


1901 AD - 1999 AD
Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

0B2R84*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.