Πήλινη προτομή ειδωλίου γυναικείας μορφής από τον Αυλότοπο

Πήλινη προτομή ειδωλίου γυναικείας μορφής από τον Αυλότοπο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινη προτομή ειδωλίου γυναικείας μορφής από τον Αυλότοπο (EL)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Μετωπική γυναικεία προτομή. Φορά ψηλό πόλο με καλύπτρα ιμάτιο. Συγκολλημένη από δέκα θραύσματα αρκετά φθαρμένα. Λείπει το μεγαλύτερο τμήμα του προσώπου, το αριστερό τμήμα της κόμμωσης του πόλου και του ιματίου, ο λαιμός και μικρά τμήματα στη μέση της μορφής. Το πρόσωπο ωοειδές. Τα μαλλιά περιβάλλουν το μέτωπο ημικυκλικά με μικρούς κυματιστούς βοστρύχους ενώ πιθανόν έφεραν στεφάνι με κεντρικό κομβίο. Η αριστερά σωζόμενη παρειά είναι πλατιά και το πηγούνι ημικυκλικό. Το στήθος αποδίδεται ελαφρά πλαστικά, τα χέρια της μορφής είναι λυγισμένα, το αριστερό στον αγκώνα σε ορθή γωνία και με κλειστή παλάμη ακουμπά στη μέση και το δεξί κάμπτεται κατακόρυφα στον αγκώνα και συγκρατεί προς τα πίσω το ιμάτιο στο ύψος του δεξιού ώμου της μορφής. Η μορφή φορά χιτώνα και καλύπτρα ιμάτιο. Οι παρυφές του χιτώνα αποδίδονται πλαστικά στο στήθος. Το ιμάτιο καλύπτει τον πόλο και πέφτει εκατέρωθεν της μορφής η οποία το συγκρατεί με το δεξί χέρι στον ώμο ενώ αριστερά της αναδιπλώνεται στο χέρι της και πέφτει πάνω από αυτό. Οι πτυχώσεις του αποδίδονται με πλατιές γλυφές εκατέρωθεν της κεφαλής και στην αριστερή πλευρά της μορφής. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Ειδώλιο γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Female figurine (EN)

Πηλός γκριζωπός ανοικτός (EL)
Light grey clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Πλάτος: 17.4 εκ. Ύψος: 10.7 εκ. (EL)


400 BC - 101 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

SPJDWA



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.