Ζεύγος χάλκινων ενωτίων από την Κορύτιανη

Ζεύγος χάλκινων ενωτίων από την Κορύτιανη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ζεύγος χάλκινων ενωτίων από την Κορύτιανη (EL)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Α. Ενώτιο χάλκινο σχεδόν ακέραιο. Αποτελείται από κρίκο σύρματος κυκλικής διατομής. Ο κρίκος είναι ωοειδούς σχήματος ανοικτός και στη μια απόληξή του διαμορφώνεται άγκιστρο ενώ στην άλλη θηλιά. Στο κάτω ημισφαίριο του κρίκου έχουν περαστεί τρείς χάλκινες αμφικωνικές ψήφοι μέσω διαμπερούς οπής κατά μήκος της κάθε μιας. Ανάμεσα στην κεντρική και στις δυο ακραίες ψήφους έχει τοποθετηθεί λεπτότερο χάλκινο σύρμα σε σπειροειδή διάταξη διακοσμητικό εξυπηρετεί όμως και τη συγκράτησή τους. Η μια ακραία ψήφος συγκρατείται στην εξωτερική της άκρη από τη θηλιά του κρίκου και η άλλη ακραία ψήφος συγκρατείται από μικρότερο τμήμα λεπτού χάλκινου σύρματος. Επίσης σε σπειροειδή διάταξη περιμετρικά του κρίκου. Β. Ενώτιο χάλκινο, όμοιο με το Α, με το οποίο προφανώς αποτελούσαν ζεύγος. Διατηρείται σχεδόν ακέραιο με απώλειες κυρίως από το σώμα των ψήφων από τις οποίες η μια ακραία έχει διαχωριστεί στο μέσο της. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Σκουλαρίκια (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Earrings (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Διάμετρος: 5.2 εκ. (EL)


1000 AD - 1099 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

1NJ3EO



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.