Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής, στον τύπο της Ταναγραίας, από το Φράγμα Καλαμά

Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής, στον τύπο της Ταναγραίας, από το Φράγμα Καλαμά
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής, στον τύπο της Ταναγραίας, από το Φράγμα Καλαμά (EL)
Clay Tanagra figurine from the Kalamas river dam (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Ακέραιο γυναικείο ειδώλιο ιστάμενης ενδεδυμένης μορφής. Κοίλο. Λείπουν δυο δάχτυλα από το δεξί χέρι και μικρό τμήμα του ιματίου στο ύψος της κεφαλής. Είναι συγκολλημένο σε μικρό τμήμα της βάσης και σε δυο δάχτυλα του χεριού. Η μορφή γέρνει την κεφαλή δεξιά και ελαφρώς προς τα κάτω κίνηση που δηλώνεται και με τις οριζόντιες εγχαράξεις στο λαιμό. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου αποδίδονται αδρά. Φορά ποδήρη χιτώνα που διαμορφώνει κάθετες πυκνές πτυχώσεις και από πάνω ιμάτιο που τυλίγεται γύρω από το κεφάλι αφήνοντας ακάλυπτο το εμπρόσθιο τμήμα της κόμης και τα ενώτια. Στηρίζεται στο αριστερό σκέλος ενώ το δεξί άνετο λυγίζει προς τα πίσω και πλάγια αφήνοντας να ξεπροβάλλει το υπόδημα κάτω από το χιτώνα. Το δεξί χέρι που είναι τυλιγμένο με το ιμάτιο μέχρι τον καρπό λυγίζει και ακουμπά στο στήθος. Το αριστερό που είναι ολόκληρο καλυμμένο είναι τεντωμένο και κολλημένο στο σώμα ενώ γύρω του πτυχώνεται η μια άκρη του ιματίου. Στον αριστερό ώμο υπάρχει μικρή κυκλική οπή πιθανόν για την προσάρτηση διακοσμητικού εξαρτήματος. Διακρίνονται ίχνη λευκού και ρόδινου χρώματος κυρίως στις πτυχώσεις του χιτώνα. Η πίσω πλευρά είναι λειασμένη ενώ περί το μέσον υπάρχει μεγάλη τετράγωνη οπή είτε ανάρτησης είτε απαραίτητη για τη διαδικασία της όπτησης. Το ειδώλιο εντάσσεται στον τύπο της Ταναγραίας. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Ειδώλιο γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Female figurine (EN)

Πηλός καστανός ανοικτός (EL)
Light brown clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Πλάτος: 14.5 εκ. Ύψος: 40.0 εκ. (EL)


300 BC - 101 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

1E5LIF



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.