Φουστάνι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Φουστάνι (EL)

Φορέας προστασίας: Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)
Φουστάνι μακρύ, αμάνικο. "Καπουχάς", "Καπχάς". Μέρος της νυφικής και γιορτινής φορεσιάς της Σκύρου ("τ' αλλαμένα" ή "χρυσή φορεσιά"). Αποτελείται από: α) Πανωκόρμι: από κόκκινο βαμβακερό ύφασμα, εφαρμοστό, με μεγάλο ντεκολτέ. β) Φούστα: από "δαμασκηνή" στόφα χρυσοΰφαντη, από πολλά κομμάτια, ακανόνιστα ενωμένα. Η φούστα έχει πολλές κάθετες πιέτες (τις "βότες") και στο κάτω μέρος, πάνω από τον ποδόγυρο, μια οριζόντια πιέτα (την "πόστα"). Σε χρυσοπράσινο κάμπο, ροζ (σωμόν), πράσινα και χρυσά φυτικά μοτίβα (άνθη και φύλλα). Στο κάτω μέρος, ποδόγυρος ("ποΰδερος") αποτελούμενος από μια φαρδιά λωρίδα χρυσοΰφαντης στόφας, πλαισιωμένη με μία στενή ασημένια λωρίδα στο πάνω μέρος και μία στο κάτω (ασημένιο "χρυσολούρι"). Όλο το φουστάνι είναι φοδραρισμένο εσωτερικά με άσπρο βαμβακερό ύφασμα. Το φουστάνι, βασικό μέρος της νυφικής και γιορτινής φορεσιάς της Σκύρου, έπαιρνε το όνομά του από το ύφασμά του και έδινε το όνομα σε όλη τη φορεσιά. Το πιο βαρύτιμο φουστάνι θεωρείτο ο "καπουχάς" ή "καπχάς" από ύφασμα δαμασκηνό, στόφα λεπτή χρυσοϋφασμένη. (EL)
Archaeological Service / Museum: Museum of Modern Greek Culture (EN)

Φόρεμα παραδοσιακό γυναικείο (EL)
Dress of female folk costume (EN)

Στόφα (EL)
Μετάξι (EL)
Βαμβάκι (EL)
Κλωστή ασημένια (EL)
Silk (EN)
Stove (EN)
Silver thread (EN)
Cotton (EN)

Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)

Μήκος: 110.0 εκ. Ύψος: 252.0 εκ. (EL)


1831 AD - 2015 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

20L2N0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.