Πήλινο πώμα και τμήμα πώματος πυξίδων από τα Μάρμαρα

Πήλινο πώμα και τμήμα πώματος πυξίδων από τα Μάρμαρα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο πώμα και τμήμα πώματος πυξίδων από τα Μάρμαρα (EL)
Clay pyxis lid and fragmentary pyxis lid from Marmara (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Α. Πώμα μελαμβαφούς πυξίδας τύπου Α. Έχει συγκολληθεί από πολλά όστρακα και τμήματα του σώματος και του θόλου του έχουν συμπληρωθεί. Το γάνωμα είναι κακής ποιότητας κατά τόπους καστανό και έχει εν μέρει απολεπιστεί. Ο θόλος είναι χαμηλός και τα τοιχώματα ελαφρά κοίλα σχεδόν κάθετα. Β. Τμήμα πώματος μελαμβαφούς πυξίδας τύπου Α. Λείπει τμήμα των τοιχωμάτων και μέρος τους όπως και του θόλου έχει συμπληρωθεί. Έχει συγκολληθεί από πολλά όστρακα. Το γάνωμα είναι κακής ποιότητας κατά τόπους σκούρο καστανό και έχει εν μέρει απολεπιστεί ενώ το εσωτερικό ήταν αβαφές εκτός από το κατώτερο τμήμα του. Ο θόλος είναι χαμηλός και τα τοιχώματα ελαφρά κοίλα σχεδόν κάθετα. Τα τοιχώματα φέρουν διακόσμηση από δυο οριζόντιες εγχαράξεις επίσης καλυμμένες με μελανό γάνωμα που διαιρούν το σώμα του πώματος με τρεις ζώνες εκ των οποίων η μεσαία έχει το μεγαλύτερο ύψος ενώ η ανώτερη και η κατώτερη είναι ισοϋψείς. Ο θόλος κοσμείται στο κέντρο του με εγχάρακτο κύκλο στην περιφέρειά του με δυο εγχάρακτους κύκλους και στο σημείο γένεσης του γείσου με αυλάκωση. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Πώμα πυξίδας (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Pyxis lid (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Ύψος: 7.3 εκ. (EL)


300 BC - 201 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

21IOKM



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.