Σφραγιδοκύλινδρος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σφραγιδοκύλινδρος (EL)

Σφραγιδοκύλινδρος από lapis lazuli. Ένας φτερωτός δαίμονας υψώνει από τα πίσω τους πόδια δύο ταύρους. Πάνω από το κεφάλι του οριζόντια γραμμή δηλώνει το έδαφος πάνω από τα οποίο πατούν δύο αντωπές αίγες σε καλπασμό που έχουν σώμα ψαριού. Μεταξύ αυτών λουλούδι με πολυάκτινο άνθος. Σε μια δεύτερη φάση λαξεύτηκε η δευτερεύουσα μορφή ενός ιερέα με ενδυμασία που μιμείται δέρμα ψαριού. Στο ένα του χέρι κρατά φύλλο φοίνικα προτείνοντας το προς την δαιμονική μορφή, ενώ στο άλλο είδος κάδου. Η μορφή του ιερέα με περιβολή ψαριού γενικά θεωρείται ευμενής και σύμφωνα με μια ερμηνεία ίσως να προστέθηκε για να εξευμενίσει τη δαιμονική μορφή προς την οποία και στέφεται απευθύνοντας χειρονομία. Στα δεξιά της παράσταση υπάρχει επιγραφή σφηνοειδούς γραφής χωρισμένη σε τρεις κατακόρυφες στήλες. Η τεχνοτροπία του σφραγιδοκυλίνδρου είναι Κασσιτική. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Boeotia (EN)

Σφραγιδοκύλινδρος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Cylinder seal (EN)

Λαζουρίτης (EL)
Lapis lazuli (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (EL)

Διάμετρος: 1.2 εκ. Μήκος: 3.9 εκ. (EL)


1700 BC - 1050 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

PMSG22



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.