Σφραγιδοκύλινδρος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σφραγιδοκύλινδρος (EL)

Σφραγιδοκύλινδρος από lapis lazuli. Απεικονίζεται ένας γιγαντόσωμος θεός που αναδύεται ανάμεσα από δύο κατάφυτα βουνά. Στα χέρια του κρατά τα ρεύματα (ύδατα) δύο ποταμών που κυλούν από δύο ανεστραμμένα αρυβαλλόσχημα αγγεία και καταλήγουν σε ένα αντίστοιχο ζευγάρι αγγείων τοποθετημένων στις αντίστοιχες κάτω γωνίες του πεδίου. Η θεϊκή μορφή φορά χιτώνα με διακοσμημένο τελείωμα και δεμένο με ζώνη στη μέση. Το κατώτερο μέρος του ενδύματος μοιάζει με τα νάματα των ποταμών. Τα δέντρα που φύονται από τα βουνά μοιάζουν περισσότερο με σφαιρικά άνθη, ενώ τα τελευταία που φυτρώνουν από το πεδίο έχουν οκτώ απολήξεις με ακτινωτό κέντρο. Την παράσταση πλαισιώνουν επιγραφές σε σφηνοειδή γραφή Πρόκειται για μεσοποταμιακό σφραγιδοκύλινδρο που βρέθηκε σε στρώμα καταστροφής του μυκηναϊκού ανακτόρου. Η τεχνοτροπία της απεικόνισης των μορφών χρονολογεί τον σφραγιδόλιθο στην εποχή του βασιλιά Burna -Buriash (1359-1333 π.Χ.) της Κασσιτικής δυναστείας της βαβυλωνίας. Η επιβλητική μορφή της παράστασης ταυτίζεται με το θεό Marduk, γιο του Ea (θεού των υδάτων) και προστάτη του ιδιοκτήτη του κυλίνδρου Kidin –Marduk, αξιωματούχου του βασιλιά, που το όνομα του αναγράφεται στη σφραγίδα. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Boeotia (EN)

Σφραγιδοκύλινδρος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Cylinder seal (EN)

Λαζουρίτης (EL)
Lapis lazuli (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (EL)

Διάμετρος: 1.5 εκ. Μήκος: 4.1 εκ. (EL)


1400 BC - 1301 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

NL3N05



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.