Ερυθρόμορφος κρατήρας

Ερυθρόμορφος κρατήρας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ερυθρόμορφος κρατήρας (EL)
Red-figured krater (EN)

Καλυκόσχημος, ερυθρόμορφος κρατήρας, συγκολλημένος από πολλά τμήματα. Ελλιπής στο μεγαλύτερο τμήμα του σώματος και στο χείλος. Σώμα σε σχήμα ανεστραμμένου εχίνου, στέλεχος βραχύ κυλινδρικό που περιτρέχεται από πλαστικό δακτυλίδι στο μέσον του. Βάση δισκόμορφη, βαθμιδωτή, κοίλη στην κάτω επιφάνειά της. Λαβές κάθετες που υψώνονται προς τα πάνω και νεύουν προς τα μέσα. Το εσωτερικό του αγγείου, οι λαβές, το κατώτερο τμήμα του σώματος, το στέλεχος και η βάση, πλην δύο εδαφόχρωμων αβαθών αυλακώσεων, καλύπτονται με μελανό στιλπνό γάνωμα. Στη μία όψη, που σώζεται αποσπασματικά, διακρίνονται δύο μορφές. Η πρώτη προς τα αριστερά είναι όρθια γυναικεία μορφή, που φορά πέπλο ζωσμένο με κόλπο και απόπτυγμα και η δεύτερη είναι ανδρική μορφή, γυμνή, η οποία φαίνεται να έχει λυγίσει ελαφρώς το γόνατό της. Στο μέσον βωμός, ο οποίος αποδίδεται με λευκό επίχρισμα και σώζεται αποσπασματικά και. Και στις δύο μορφές λείπουν τα κεφάλια. Πιθανότατα η παράσταση σχετίζεται με Διόνυσο και Μαινάδα μπροστά σε βωμό. Η παράσταση πατά σε ζώνη με κυματοειδές κόσμημα. Στην άλλη όψη, σώζεται αποσπασματικά μόνο μία όρθια μορφή χωρίς να διακρίνεται το φύλο της. Στο κενό ανάμεσα στις δυο παραστάσεις εικονίζεται ερυθρόμορφος βωμός. Ο κρατήρας αυτός ανήκει στην ομάδα των "ύστερων καλυκωτών κρατήρων" (LC Group). (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Boeotia (EN)

Κρατήρας καλυκωτός (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Calyx-krater (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (EL)

Πλάτος: 18.5 εκ. Ύψος: 27.9 εκ. (EL)


400 BC - 301 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

5QA3HA



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.