Πήλινο πτηνόσχημο αγγείο

Πήλινο πτηνόσχημο αγγείο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο πτηνόσχημο αγγείο (EL)
Clay bird-shaped vase (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Πήλινο πτηνόσχημο αγγείο. Ακέραιο. Ασκοειδές σώμα με λαιμό, ουρά και κεφάλι πτηνού. Στηρίζεται σε τρία πόδια -ένα μπροστά και δύο πίσω. Το στόμιο του είναι κυλινδρικό με χείλη έξω νεύοντα. Στη ράχη, κοντά στον λαιμό, υπάρχει υψηλή κυλινδρική προχοή με πλατύ χείλος και ταινιωτή λαβή. Πηλός καθαρός, λεπτόκοκκος χρώματος Munsell, 7,5YR, 7/4 Pink με καστανό επίχρισμα. Ολόβαφα είναι τα χείλη των δυο στομίων (το ένα εσωτερικά και εξωτερικά, το στόμιο της κεφαλής του πτηνού μόνο εσωτερικά) Μια πλατιά ζώνη περιτρέχει το μέσον του σώματος και πάνω από αυτή και στις δύο πλευρές του αγγείου (εκατέρωθεν του στομίου) ημικυκλικά ομόκεντρα τόξα. Δύο ταινίες ξεκινούν από την ουρά και καταλήγουν στο ράμφος (στόμιο) του πτηνού. Γραπτά επίσης είναι και τα περιγράμματα των ματιών. Εγκάρσιες παύλες διακοσμούν την εξωτερική πλευρά των ποδιών και τη ράχη της λαβής. Χαρακτηριστικό σχήμα Ηλείας - Αχαΐας. Εντάσσεται στο πολιτισμικό υπόβαθρο της "Δυτικής Κοινής". Αγγείο υγρών. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Αγγείο πλαστικό σε σχήμα πτηνού (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Plastic vase in the form of a bird (EN)

Πηλός ερυθρός (EL)
Red clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Μήκος: 17.0 εκ. Ύψος: 17.0 εκ. (EL)


1200 BC - 1050 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

BSUUBA



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.