Λίθινη σαρκοφάγος από την Άσσο της Τρωάδος

Λίθινη σαρκοφάγος από την Άσσο της Τρωάδος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λίθινη σαρκοφάγος από την Άσσο της Τρωάδος (EL)
Stone sarcophagus from Assos, Troas (EN)

Λίθινη σαρκοφάγος από την Άσσο της Τρωάδος. Το κάλυμμα αποτελείται από δύο τμήματα, ενώ μεγάλη κυκλική οπή υπάρχει στο κέντρο της κύριας όψης και ελάχιστες αποκρούσεις κατά τόπους. Αποτελείται από τη θήκη και το επίπεδο κάλυμμα. Στη θήκη υπάρχει διακόσμηση στην κύρια όψη δύο κεντρικών ισοσκελών ανεστραμμένων τριγώνων και δύο μισών αντίστοιχων τριγώνων στις γωνίες, ως σχηματοποιημένη απόδοση κεφαλών ζώων, από τα οποία είναι αναρτημένες σχηματοποιημένες γιρλάντες, στη μορφή τόξων με σφαιρική απόφυση στο μέσον. Η μία στενή πλευρά αναπαράγει την ίδια διακόσμηση, με μία μόνο γιρλάντα, αναρτημένη από δύο μισά τρίγωνα. Η άλλη στενή πλευρά είναι ακόσμητη. Στην πίσω όψη η διακόσμηση είναι όμοια με της κύριας αλλά στο κεντρικό τμήμα αντί δύο τριγώνων και της γιρλάντας υπάρχει ανεστραμμένο τραπέζιο. Σιδερένιοι σύνδεσμοι με μολυβδοχόηση διατηρούνται στους τόρμους των στενών πλευρών της θήκης και του καλύμματος. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Σαρκοφάγος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Sarcophagus (EN)

Πέτρωμα ηφαιστειακό (EL)
Volcanic rock (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)


151 AD - 200 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

7W4RQN



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.